Ferenc pápa beszéde a szerzetesi kongregáció plenáris üléséhez

Ferenc pápa – 2014. november 28., péntek | 9:05

A Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társulatainak kongregációja november 25. és 29. között tartja plenáris ülését a Vatikánban arról a témáról, mit jelent az egyház számára a megszentelt élet napjainkban. A kongregáció tagjai november 27-én találkoztak a Szentatyával.

A plenáris ülésen nyolcvanan vesznek részt, olyan bíborosok és püspökök is, akiket nemrég nevezett ki a pápa a kongregáció tagjai közé. A megbeszélést a november 30-án kezdődő megszentelt élet éve megnyitása jegyében hívták össze.

Ferenc pápa nagy szeretettel köszöntötte a plenáris ülés résztvevőit, kiemelve, hogy szép és jelentőségteljes a megbeszélés témája: „Új bor új tömlőben”, melyet Márk evangéliuma ihletett (vö. Mk 2,22). E szavak jegyében arról eszmélődtetek – mondta a pápa –, mit jelent ma az egyházban a megszentelt élet ötven évvel a II. vatikáni zsinat és két fontos dokumentuma, a Lumen gentium és a Perfectae caritatis után. A zsinat után a Lélek szele továbbra is erőteljesen fújt azok között, akik az evangéliumi tanácsokban közelről Krisztus nyomába szegődtek.

Ezekben a napokban arról tanácskoztatok, hogy a megújulásnak ebben a hosszú szakaszában mennyi új bor termett, és ugyanakkor azon is elgondolkodtatok, hogy az új tömlők alkalmasak-e a megszentelt élet mai intézményes formáinak megtartására és érlelésére – mutatott rá a Szentatya. – Nem kell félni attól, hogy megválunk a régi tömlőktől, vagyis hogy megújítjuk a szokásokat és struktúrákat az egyház életében és így a szerzeteséletben is, mivel azok már nem felelnek meg annak, amit Isten kér tőlünk, hogy országa előre haladjon a világban.

Ferenc pápa arra kérte a résztvevőket, hallgassanak a Lélek szavára a szerzetesi élet nehézségeinek megoldásában. A pápa a következőkre utalt: egyesek ellenzik a változásokat, csökkent a szerzetesi életforma vonzereje, sokan elmennek, a képzés hiányos, az intézményi és szolgálati feladatok fokozódnak a spirituális élet kárára, kulturális és nemzedéki különbségek jelentkeznek, a tekintély gyakorlása problémát jelent, és végül gondok vannak a javak hasznosítása területén is.

A Szentatya ugyanakkor megjelölt néhány irányvonalat a megszentelt élet számára: a döntések evangéliumi eredetisége, hűség a kegyelmi adományokhoz, a szolgálat prioritása, a kicsinyek és gyöngék iránti figyelem és a személyek méltóságának tisztelete.

„Biztatlak benneteket, hogy dolgozzatok továbbra is nagylelkűen és konstruktívan az Úr szőlőskertjében. A régi tömlők kicserélése nem megy magától, elkötelezettséget és rátermettséget igényel. Ne feledkezzetek el arról, hogy köszönettel tartoztok a szőlősgazdának, aki meghívott titeket erre a magasztos feladatra. Kérjük közösen az Úr Jézust, hogy a megszentelt élet most kezdődő évében segítsen minket, hogy új bort önthessünk az új tömlőkbe! A Szentlélek támogasson és világítson meg benneteket” – fogalmazott Ferenc pápa a Megszentelt Élet Kongregációja plenáris ülése résztvevőinek mondott beszédében.

Magyar Kurír