Ferenc pápa beszédet intézett az Olasz Püspöki Konferencia közgyűléséhez

Ferenc pápa – 2015. május 19., kedd | 19:03

Május 18-tól 21-ig tart az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) 68. közgyűlése, amelynek első napján, hétfő délután Ferenc pápa mondott beszédet. A közgyűlésen az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítás befogadását értékelik a vatikáni szinódusi teremben. A Vatikáni Rádió tájékoztat.


Ferenc pápa mindenekelőtt megköszönte a választott témát. A jelen történelmi pillanatában, amikor a csapásokról és üldöztetésekről szóló hírek elbátortalanítanak bennünket, a mi keresztény és püspöki felelősségünk arra indít, hogy szembe menjünk az árral, és a föltámadt Úr örömének és reményének legyünk a tanúi. Feladatunk e nehéz helyzetben a bátorítás a próféta szavával: „Vigasztalódjál, vigasztalódjál én népem!” Jézus is arra hív bennünket, hogy a föld sója és a világ világossága legyünk! – buzdította a jelenlévőket.

„Ma azonban, amikor az Evangelii gaudium apostoli buzdításról beszéltek, inkább hallgatni szeretnélek benneteket, ötleteiteket, kérdéseiteket. Az én látásmódom és távlatom ugyanis – magyarázta a pápa – nemcsak Olaszországra vonatkozik, hanem globális jellegű, és főként abból a megszámlálhatatlanul sok találkozásból fakad, melyben részem volt ebben a két évben, a püspökkari konferenciákkal. Ezeken a találkozásokon az egyházi fogékonyságot, érzékenységet hangsúlyoztam, vagyis hogy öltsük magunkra Krisztus érzéseit, alázatát, szenvedélyét, irgalmát, egészen konkrétan Krisztus szeretetét” – mondta. Hozzátette, az egyházias érzület, fogékonyság megkívánja, hogy ne legyenek félénkek és érdektelenek az intézményes vagy egyéni korrupció elterjedt gondolkodásmódjának megcáfolásában és legyőzésében. Megkívánja azt is, hogy jó pásztorként védjék meg Isten népét az ideológiai gyarmatosítástól, mely elveszi az ember identitását és méltóságát. Az egyházias fogékonyság továbbá megnyilvánul a lelkipásztori döntések meghozatalában és olyan dokumentumok kidolgozásában, melyek nem elméleti és elvont tanítást képviselnek, hanem Isten népéhez szólnak a konkrét körülmények között.

Ferenc pápa külön kiemelte a világiak nélkülözhetetlen szerepvállalását. A megfelelő keresztény képzettséggel rendelkező világiaknak nincs szükségük pilóta-püspökre vagy pilóta-prelátusra, hogy politikai, gazdasági, szociális és törvényhozói szinten betölthessék az egyházban az őket megillető küldetésüket, hanem igazi pásztor-püspökökre van szükségük. Ez az egyházias fogékonyság végül a püspök és papjai közötti kollegialitásban és közösségben nyilvánul meg.

A pápa kiemelte, hogy a világ némely részén meggyengült a kollegialitás szelleme, akár lelkipásztori, akár gazdasági, pénzügyi síkon. Sokszor hiányzik a készség befogadni az ötleteket és javaslatokat, ennek a jele például, hogy olyan konferenciák születnek, ahol a szokásos dolgokat ismételgetik, narkotizálják, elbódítják így a keresztény közösséget, ahelyett, hogy a Szentlélek sugallta távlatok felé haladnának.

Az egyházias fogékonyság hiányaként említette a pápa, hogy sokszor hagyják elöregedni a szerzetesházakat, monostorokat és kongregációkat, olyannyira, hogy azok már nem tudják többé képviselni az alapítók karizmáját. Miért nem gondoskodnak arról, hogy összevonják őket? Ez egy világméretű probléma az egyházban – hangsúlyozta a pápa.

Elmondta, hogy csak néhány példát szeretett volna adni az egyházias fogékonyságról, mely az utóbbi időben meggyengült a világméretű válságok következtében. Kérte, hogy a közelgő irgalmasság szentéve adjon erőt felfedezni és termékennyé tenni Isten irgalmát, amivel hivatásuk megvigasztalni korunk embereit – zárta felszólalását Ferenc pápa a CEI közgyűlésén.

Mintegy négyszáz küldött vett részt a közgyűlésen, köztük Udvardy György pécsi megyéspüspök is, aki 1990 és 1993 között Rómában végezte posztgraduális teológiai tanulmányait. Ferenc pápa a tanácskozás végén mind a négyszáz résztvevővel külön-külön kezet fogott, végül házigazdaként és utolsóként hagyta el a szinódusi termet.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria