Ferenc pápa a Dignitas Connubii rendelkezésre emlékező konferencia résztvevőihez

Ferenc pápa – 2015. január 24., szombat | 17:31

Január 22. és 24. között konferenciát tartottak a római Gergely egyetemen a Dignitas Connubii kánonjogi rendelkezés megjelenésének 10. évfordulója alkalmából. Ferenc pápa január 24-én a Kelemen-teremben fogadta a kongresszus mintegy 120 résztvevőjét.

Beszédében a pápa örömének adott hangot a találkozó résztvevőinek nagy száma miatt, amely nagylelkű válasz arra az ösztönzésre, melyet az egyházi törvényszékek minden hiteles szolgája érez a lelkek java érdekében.

A nagyszámú jelenlét egyúttal azt is mutatja, hogy a Dignitas Connubii kánonjogi rendelkezés nemcsak a kánonjogi szakemberekhez fordul, hanem a helyi törvényszékek munkatársaihoz is. Az ugyanis egy szerény, de hasznos „vademecum”, melyet naponta rendszeresen kézbe lehet venni az egyházi törvényszékeken az eljárások biztos és gyors lefolytatása érdekében – fogalmazott a a Szentatya.

A rendelkezés a biztos ügyvezetést azzal segíti, hogy jelzi és magyarázza magának az eljárásnak a célját, vagyis a morális bizonyosságot. A gyors ügyintézés, miként a hétköznapi tapasztalat jelzi, gyorsabban sikerül annak, aki jól ismeri a követendő utat – hangsúlyozta a pápa. – A rendelkezés ismerete a jövőben segítheti a törvényszéki szolgákat abban, hogy lerövidítsék az eljárás menetét, melyet a házastársak gyakran hosszúnak és fáradságosnak tartanak.

Mindmáig nem kutatták azonban ki ennek a rendelkezésnek azon tartalékait, melyeket a gyors ügyintézés számára tartogat, méghozzá minden öncélú formalizmus nélkül. Azt sem lehet kizárni, hogy a jövőben utólagos törvényhozó intézkedések történjenek ugyanebből a célból – mutatott rá Ferenc pápa.

A Dignitas Connubii rendelkezés gondoskodó szempontjai között a Szentatya kiemelten utalt a kötelékvédő sajátos és eredeti szerepére, amivel hozzájárul az ügymenethez. Ezen kívül leszögezte: a dokumentum jelenléte és feladatának hűséges betöltése nem korlátozza a bírót, hanem támogatja elfogulatlanságát az ítéletben, minthogy eléje tárja a házasság érvénytelenségét támogató vagy éppen ellenző szempontokat.

Szöveg és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír