Ferenc pápa elfogadta Melfi püspöke lemondását

Ferenc pápa – 2017. április 22., szombat | 18:34

A Szentatya elfogadta a dél-olaszországi Melfi-Rapolla-Venosa püspöke, Gianfranco Todisco lemondását, melyet a missióba induló főpásztor nyújtott be – szerepel a Szentszék április 21-i közlésében.

A hír további részét a hivataláról lemondott püspök az egyházmegyéjében tette közzé papjai és hívei számára, levélben indokolva meg szokatlan döntését.

A dél-olaszországi Basilicata tartomány északi részén fekvő egyházmegye főpásztora 71 éves, és jó egészségi állapotnak örvend. Hivatalos lemondását a kánoni korhatár miatt 2021-ben kellett volna benyújtania.

Gianfranco Todisco püspök már múlt év novemberében kérte rendkívüli kérelme pozitív elbírálását Ferenc pápától, aki válaszlevelében arról biztosította Melfi püspökét, hogy nagyon épült levelén és szándékán, hogy szeretne visszatérni eredeti missziós tevékenységéhez, amihez a szentatya hivatalosan meg is adta az engedélyt.

Todisco püspök lelkipásztori levelében arról tájékoztatja a híveket, hogy lemondása mögött semmiféle egyéb ok – például elégedetlenség, „levegőváltozás” utáni igény – nem áll, kizárólag eredeti missziós küldetése. Ezt az utat szeretné követni, és amint utódjának átadja a hivatalát, két hónappal később Hondurasba, új missziós állomáshelyére utazik.

A döntés – hogy egy a szellemileg és testileg is egészséges püspök 75 éves kora előtt benyújtja a lemondását a pápánál – ritka, de nem precedens nélküli: 1968-ban a leprások apostolaként emlegetett Paul Emile Leger montreali bíboros VI. Pál pápától kérte és nyerte el a lemondás lehetőségét. Camerun egyik lepratelepére indult, hogy élete további részét a betegek között töltse. Neve igazán ismert volt abban a korban, hiszen VI. Pál pápa Leger bíborosnak címezte híres, Octuagesima adveniens kezdetű levelét, melyben a Rerum novarum szociális enciklika 80. évfordulójának állított emléket. Leger bíboros 1991-ben, 87 éves korában halt meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria