Ferenc pápa fogadta a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus küldöttségét

Ferenc pápa – 2017. június 28., szerda | 11:48

Ferenc pápa június 27-én délelőtt fogadta a konstantinápolyi ortodox patriarkátus Bartholomaiosz pátriárka által küldött delegációját a Vatikánban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Immár hagyománnyá vált, hogy Szent Péter és Szent Pál ünnepére a konstantinápolyi ortodox patriarkátus delegációt küld a vatikáni ünnepi szertartásra, június 29-re. Szent András ünnepére pedig szentszéki küldöttség látogat a konstantinápolyi patriarkátus szertartásaira.

Szent Péter és Szent Pál, Jézus Krisztus tanítványai és apostolai különböző stílusban és eltérő módon szolgálták az Urat – emlékeztetett beszéde elején a pápa. Mégis mindketten tanúságot tettek az Atyaisten irgalmas szeretetéről a maguk módján. Ősi időktől fogva a keleti és nyugati egyház együtt ünnepli meg Szent Péter és Szent Pál vértanúságának emléknapját. Ez egyben a sokszínűségben meglévő egység emléke is. Az ikonográfia a két apostolt egymást megölelve ábrázolja. Ez az egyedülálló egyházi szeretetközösség próféciája, amelyben a jogos különbségek együtt élnek.

A vatikáni és a konstantinápolyi delegációk kölcsönös látogatása védőszentjeik ünnepén növeli bennünk a vágyat a katolikusok és ortodoxok közötti teljes szeretetközösség visszaállítására – hangsúlyozta Ferenc pápa. Az első évezredben a keleti és nyugati keresztények ugyanannál az eucharisztikus oltárnál részesültek a szentségben. Ezáltal egyrészt együtt őrizték a hit igazságát, másrészt különböző teológiai, spirituális és kánonjogi hagyományokat követtek, amelyek összhangban voltak az apostolok és az ökumenikus zsinatok tanításával. Ez szükséges viszonyítási pont és ihletforrás a teljes szeretetközösség visszaállításának kereséséhez a jelenlegi körülmények között. Ez a szeretetközösség azonban nem jelenti a teljes egyformaságot.

 

Ferenc pápa ezt követően emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt került sor Boldog VI. Pál pápa és Athenagorasz pátriárka történelmi találkozására Fanarban, 1967-ben. Ez a bátor és hosszú távra mutató esemény ösztönöz minket, hogy folytassuk utunkat a teljes egység felé. Egyben a találkozó megérlelte a döntést, hogy kölcsönösen küldöttségek vegyenek részt mindkét egyház védőszentjének ünnepén, ami máig folytatódik – mondta a Szentatya. A pápa, felidézve kairói találkozójukat, örömmel emlékezett meg Bartholomaiosz pátriárkáról, szeretett testvérének nevezve őt.

Végül a Szentatya utalt arra, hogy szeptemberben kerül sor a görögországi Lerosz szigetén a Katolikus Egyház és az Ortodox Egyház közötti teológiai párbeszéd nemzetközi vegyesbizottságának koordinációs ülésére. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a tanácskozás bővelkedik majd eredményekben a teológiai párbeszéd jövőjét érintően. Szenvedése és halála előtt Jézus Krisztus azzal a kéréssel fordult Atyjához, hogy tanítványai egységben legyenek (vö. Jn 17,21). Ennek a megvalósulása az Úr akarata iránti szelídségünkön és engedelmességünkön is múlik. Imádkozzunk egymásért, hogy az Úr engedelmével a szeretetközösség és a béke eszközei legyünk Szent Péter és Szent Pál, valamint Szent András közbenjárásával – zárta beszédét Ferenc pápa a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus küldöttségéhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria