Ferenc pápa fogadta a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács tagjait

Ferenc pápa – 2015. június 30., kedd | 18:09

Ferenc pápa június 30-án, kedden délben fogadta a Vatikánban a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews) 255 tagját, római találkozójuk alkalmából – írja a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa hozzájuk intézett beszédében emlékeztetett arra, hogy a Nostra aetate zsinati dokumentum óta milyen előrelépést tettek a párbeszédben és a közeledésben a két vallás hívei. Nem vagyunk idegenek többé, hanem barátok és testvérek – állapította meg a Szentatya.

Rómában található a nyugat-európai zsidóság legősibb közössége, amelynek eredete a Makkabeusok idejére vezethető vissza. Keresztények és zsidók tehát kétezer éve együtt élnek az Örök Városban, jóllehet a kapcsolatok nem voltak mindig feszültségmentesek. Valódi testvéri párbeszéd fejlődhetett ki a II. vatikáni zsinat óta, amikor közzétették a Nostra aetate nyilatkozatot. Ez a dokumentum határozottan igent mondott a kereszténység zsidó gyökereire, és elutasította az antiszemitizmust. Az eltelt ötven év sok gyümölcsöt hozott, ezért hálával tekinthetünk a zsidó–keresztény párbeszéd mérlegére – mondta beszédében a pápa. – Emberi szabályszegéseinket, közönyünket és büszkeségünket legyőztük a mindenható Isten Szentlelkének segítségével, így a bizalom és a testvériség egyre növekedett köztünk. Bár más megközelítésben, de ugyanazt az Istent valljuk, a világmindenség Teremtőjét, a történelem Urát. Ő pedig végtelen jóságában és bölcsességében mindig megáldja a párbeszédre való elkötelezettségünket.

A Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács tagjai sorában a kezdetektől fogva különböző felekezeteket találunk. Az egyes keresztény felekezetek Krisztusban egyesülnek, a zsidóság a Tórában találja meg egységét. A keresztények hiszik, hogy Jézus Krisztus Isten Szava, aki megtestesült a világban; míg a zsidók számára Isten Szava elsősorban a Tórában van jelen. Mindkét hit az Egyetlen Istenre, a Szövetség Istenére alapul, aki Szaván keresztül nyilvánul meg az embereknek. A keresztények új élet forrását merítik Krisztusból, a zsidók pedig a Tóra tanításából.

1947-től napjainkig a párbeszéd útján

A II. vatikáni zsinat figyelembe vette az 1947-ben, Seelisbergben kidolgozott tíz pontot, amely szorosan kapcsolódik a nemzetközi szervezet alapításához is. Együttműködésük a katolikus egyházzal hivatalosan a zsinat után kezdődött, aminek fontos lendületet adott 1974-ben a zsidósággal való kapcsolatok bizottságának megalapítása. A szentszéki bizottság mindig érdeklődéssel kíséri figyelemmel a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács tevékenységét, amelynek éves összejövetelei jelentősen hozzájárulnak a keresztény–zsidó párbeszédhez.

A pápa áldásával búcsúzott a szervezet tagjaitól, majd imáikat kérte a saját személye számára.

A negyven országban működő Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews – ICCJ) elnöke Sir Sigmund Sternberg, aki világszerte ismert a vallásközi kapcsolatokért és párbeszédért tett erőfeszítéseiért. Az ő nevéhez fűződik a nemzetközi szervezet magyarországi testülete, a Keresztény–Zsidó Tanács (www.kzst.hu) megalapítása.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria