A pápa a Földközi-tengeri népek közötti igazságosabb együttélés megvalósítására buzdít

Ferenc pápa – 2014. július 22., kedd | 15:06

A szicíliai tengerparton fekvő Trapani városban idén először rendezték meg a „Fly for peace” („Repülj a békéért”) eseménysorozatot. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a béke, az együttműködés, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd szükségességére a Földközi-tenger népei között.

A szervezők célkitűzései közé tartozik Szicília hivatásának érvényre juttatása a népek közötti integrációban, valamint a szolidaritás előmozdítása a térség partjaira érkező menekültek ezrei iránt, akik közül sokan életüket vesztik az átkelés során.

Ferenc pápa a kezdeményezésre küldött üzenetében, amelyet Pietro Parolin bíboros államtitkár írt alá, azon kívánságának ad hangot, hogy az eseménysorozat nyomán az emberek ébredjenek tudatára a béke és a szolidaritás egyetemes értékeinek. A párbeszéd legyen a találkozás kiváltságos formája, kerüljék a közöny globalizációját, amely lassan hozzászoktat ahhoz, hogy közömbösek maradjunk mások szenvedése iránt.

Megújult elkötelezettséggel kell építeni a Földközi-tenger partján élő népek közötti igazságosabb és testvéri együttélést – hangsúlyozza a Szentatya. A Fly for peace gyümölcseit Mária közbenjárásába ajánlja, hogy „Szicíliát és a Földközi-tengert az Úr halmozza el bőséggel és reménnyel”.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria