Ferenc pápa: Hagyjuk, hogy Jézus ránk tekintsen, és megváltozzon a szívünk

Ferenc pápa – 2015. május 22., péntek | 18:02

„Ma milyen szemmel néz rám Jézus?” – Ferenc pápa május 22-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén a Jézus és Péter apostol közötti párbeszédről elmélkedett a napi evangélium alapján (Jn 21,15–19) – számol be a Vatikáni Rádió.


Ferenc pápa homíliájában az Úr háromféle tekintetét elemezte, amellyel az apostolra nézett: a kiválasztás, a bűnbánat és a küldetés tekintetét.

A feltámadt Jézus ételt készít tanítványainak, és miután ettek, intenzív párbeszéd kezdődik Jézus és Péter között. Ferenc pápa ebből a képből indult ki, és megosztotta a jelenlevőkkel: imája során merült fel szívében, hogy milyen lehet Jézus tekintete Péterre nézve. Három eltérő tekintetet „talált”: a kiválasztást, a bűnbánást és a küldetést idéző tekintetet.

János evangéliumának kezdetén, amikor András elmegy Péterhez, és azt mondja neki: „Megtaláltuk a Messiást!”, lelkesedéssel teli tekintetet látunk. Jézus rászegezi tekintetét, és azt mondja: „Te Simon vagy, János fia, Péter lesz a neved.” (Jn 1,42) Ez Jézus első tekintete, a küldetésé. Van tehát egy első tekintet: a hivatás és a misszió első bejelentéséé. Milyen Péter lelke ekkor, amikor Jézus először rátekint? – tette fel a kérdést a pápa. Lelkesedéssel teli. Ez az, amikor Jézushoz szegődik.

Ezt követően a pápa nagycsütörtök drámai éjszakájára utalt, amikor Péter háromszor megtagadta Jézust: mindent elvesztett, elvesztette szeretetét, és amikor az Úrral találkozik tekintete, sírva fakad. Lukács evangéliuma így fogalmaz: „Péter keserves sírásra fakadt.” (Lk 22,62) Az a lelkesedés, amellyel követte Jézust, sírássá változott, mert bűnt követett el: megtagadta őt. Az a tekintet megváltoztatta Péter szívét, jobban, mint Jézus első tekintete. Az első változás a név és a hivatás megváltozása. A második tekintet pedig olyan, amely megváltoztatja a szívet, de egyben a szeretethez való megtérést előidéző változás. Ott van továbbá a feltámadás utáni találkozás tekintete is, de nem tudjuk, hogy akkor mit mondtak egymásnak – jegyezte meg a Szentatya.

A napi evangélium a harmadik tekintetről szól, amely a küldetés megerősítése, és amelyben Jézus megerősítést kér Péter szeretetéről. Háromszor kéri meg Pétert az Úr szeretete kifejezésére, és arra buzdítja, hogy legeltesse juhait. A harmadik kérdésre Péter elszomorodik, majdnem sír, hogy Jézus miért kérdezi ennyiszer tőle, hogy szereti-e. Majd így válaszol: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek!” (Jn 21,17) Jézus pedig ezt mondja: „Legeltesd juhaimat!” Ez a harmadik tekintet a küldetésé.

Az első a kiválasztás tekintete a lelkesedéssel Jézus követésére. A második a bűnbánaté, annak a súlyos bűnnek a pillanatában, amikor Péter megtagadja Jézust. A harmadik pedig a küldetés tekintete: „Legeltesd bárányaimat!” „Legeltesd juhaimat!”

Ezzel azonban még nem ér véget a történet. Jézus továbbmegy, és azt mondja Péternek: „Mindezt szeretetből teszed és aztán mi lesz? Királlyá koronáznak majd? Nem.” Jézus előrejelezte Péternek, hogy követni fogja őt a kereszt útján.

Mi is elgondolkodhatunk, hogy ma milyen tekintettel pillant ránk Jézus. Elhívással? Megbocsátóan? Küldetést adva? Azon az úton, amelyen ő járt, bennünket is Jézus tekintete követ. Mindig szeretettel néz ránk. Kér tőlünk valamit, megbocsát valamit, és küldetést ad. Jézus az oltáron is megjelenik. Gondoljunk arra: „Uram, Te itt vagy közöttünk. Fordítsd felém tekintetedet, és mondd meg: Mit tegyek? Hogyan sírjak hibáim, bűneim miatt? Milyen bátorsággal menjek előre az úton, amelyet kijelöltél számomra?” Ezen a napon hasznunkra válik, ha újraolvassuk ezt a párbeszédet az Úrral, és Jézus rajtunk nyugvó tekintetére gondolunk – hangsúlyozta péntek reggeli homíliájában a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria