Ferenc pápa imádkozik a földrengés sújtotta közép-olaszországi lakosságért

Ferenc pápa – 2017. január 20., péntek | 14:51

Egy lavina elsöpört egy hotelt a közép-olaszországi Gran Sasso hegység lábánál található Farindola községhez tartozó Rigopianóban január 18-án. A lavinát feltehetően a földrengések okozták. Három ember holttestét emelték ki az épület romjai és a hó alól.

Nunzio Galantino püspök, az olasz püspöki konferencia főtitkára a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy a pápát folyamatosan tájékoztatják a helyzetről. A szentatya időnként felhívja a tragédia által érintett térség püspökeit, egyházi elöljáróit; a legfrissebb információkkal rendelkezik a helyzetről. Ferenc pápa nemcsak imára hív, de a püspöki konferenciát is buzdítja, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Egyház is érzékeltesse közelségét az érintettek felé. A helyzet valóban drámai: a földrengés, a hó, a meteorológiai helyzet és az emberek pszichológiai állapota miatt is. Ezt megerősítette minden helyi püspök – hangsúlyozta az olasz püspöki konferencia titkára.

Tommaso Valentinetti, a pescara-pennei főegyházmegye érseke a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy imádkozik és mindenkit imára buzdít. A főpásztor rámutatott arra, hogy Abruzzo régió lakói kitartó emberek, szembe tudnak nézni sok nehézséggel és fáradsággal is. Az Úrtól azt kéri, hogy adjon erőt, bátorságot és képességet a rájuk váró nehézségekkel való szembenézésre.

A lavina által betemetett szállodánál folyamatosan dolgoznak a tűzoltók, hogy kimentsék a bentrekedteket. Január 20-án reggel kiderült, hogy a harminc eltűnt ember közül többen életben vannak a romok alatt. Kora délutánra sikerült kimenteni hat embert, köztük annak a túlélőnek a feleségét és kisfiát, akit azért nem temetett be a lavina, mert a katasztrófa pillanatában éppen kiment az autójához. Az édesanya jelezte, hogy a másik gyermekük a mellettük lévő szobában tartózkodott, a tűzoltók így arrafelé is folytatják a kutatást. Öt másik túlélő is adott magáról életjelet, az ő mentésük is folyamatban van.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Papafrancesco.net, Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria