Kuba – örömmel várják Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2015. április 24., péntek | 19:10

Kuba katolikus püspökei nagy örömmel és reményekkel telve fogadták a hírt, hogy Ferenc pápa szeptemberi egyesült államokbeli látogatása előtt meglátogatja a karibi szigetországot. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A Vatikáni Rádió már beszámolt arról, hogy Ferenc pápa – elfogadva Kuba állami vezetése és a püspökök meghívását – szeptemberi amerikai útjának első állomásaként a szigetországba látogat.

„Nagy reménnyel tekintünk a látogatás elé” – jelentette ki José Félix García, a kubai püspöki konferencia titkárhelyettese, és utalt a Szentszék elkötelezettségére a Kuba és az Egyesült Államok közötti diplomáciai kapcsolatok megteremtése terén. „A kubai keresztények nagyon megbecsülik a pápát, mert különleges szimpátiát sugároz jósága és egyszerűsége révén, melyek pápáságát jellemzik. Láttuk, amint a Szentatya válságövezetekbe látogat, mint például a Szentföldre, és egészen közvetlen módon követi Krisztus evangéliumát, fenntartva annak a lehetőségét, hogy a konfliktusokat párbeszéd útján oldják meg.”

Orlando Márquez, a havannai egyházmegye szóvivője hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa látogatása lelkipásztori jellegű. Célja, hogy megerősítse a helyi egyházat a béke és a közjó iránti elkötelezettségében. Kuba kitüntetésnek veszi, hogy II. János Pál 1998-as és XVI. Benedek 2012-es látogatása után most ismét ellátogat hozzájuk Péter utóda.

Beniamino Stella bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa ezekben a napokban hivatalos látogatást tesz a kubai katolikus egyháznál, ahol 1993 és 1999 között apostoli nunciusként szolgált. Útja során találkozik a helyi püspökökkel, majd ellátogat Havanna, Camagüey és Santiago de Cuba egyházmegyei szemináriumaiba. Pénteken a havannai székesegyházban mutat be szentmisét, szombaton Camagüey, vasárnap pedig Santiago de Cuba katedrálisában misézik. Stella bíboros kubai látogatása április 28-án ér véget.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria