Az európai püspökök Ferenc pápa strasbourgi látogatásáról

Nézőpont – 2014. november 26., szerda | 14:41

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) Strasbourgban, 2014. november 25-én kiadott közleményét adjuk közre.

Ferenc pápa 2014. november 25-én az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsnál tett látogatása nagy horderejű esemény volt az európai földrész minden lakója számára.

A 47 európai országot képviselő Európa Tanács megfelelője a katolikus egyházban az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), amelyet elnöke, Erdő Péter bíboros képviselt Strasbourgban, a pápa kíséretének tagjaként. Jelen voltak továbbá a CCEE főtitkára, Duarte da Cunha és főtitkárhelyettese, Michel Remery.

A jelenlévők nagy lelkesedéssel fogadták Ferenc pápának az Európa Tanács számára megfogalmazott jókívánságát: a tanács építse a béke útját, és támogassa ebben a törekvésben a földrész minden országa.

A Szentatya az egybegyűltek előtt többek között ezekkel a kérdésekkel fordult Európához: „Hol van az erőd? Hol van az a törekvés, amely történelmedet meghatározta és naggyá tette? Hol van a kíváncsiság, a vállalkozás szelleme belőled? Hol van benned az igazság iránti szomjúság, melyet mind ez ideig szenvedélyesen közvetítettél a világnak?”

„A kontinens jövője azoktól a válaszoktól függ, amelyeket e kérdésekre fog adni” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A Szentatya kiemelte a CCEE munkájának fontosságát, hangsúlyozva: „Számos igen aktuális kérdés van, amelyekkel kapcsolatban meggyőződésem szerint kölcsönösen gazdagíthatjuk egymást, s amelyekben a katolikus egyház (főként az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa révén) együttműködhet az Európa Tanáccsal annak érdekében, hogy alapvető értékekkel szolgáljon.”

Az európai egyház, amelyet a CCEE szolgál és támogat, megköszöni a pápának az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban elmondott beszédeinek mélységét. Szavai arról tanúskodtak, milyen gondoskodással és figyelemmel fordul az egyház az európai emberek, családok és népek felé. A CCEE komolyan kívánja venni a Szentatya felhívását, és reméli, hogy mások is odafigyelnek rá.

Fotó: CNA

Magyar Kurír
(dgy)

Kapcsolódó fotógaléria