Ferenc pápa levele a leendő bíborosokhoz

Ferenc pápa – 2015. január 24., szombat | 18:34

A L'Osservatore Romano vatikáni napilap január 23-án, pénteken közzétette Ferenc pápa január 4-én kelt levelét, amelyet a 20 új kardinálisnak írt, akiket február 14-én kreál bíborossá.

Kedves Testvérem,

ma tették közzé a Római Szent Egyház bíborosai közé történt kinevezésedet. Köszöntelek és imádságaimról biztosítalak. Kérem az Urat, legyen veled ebben az új szolgálatban, amely segítő szolgálat, támasz és személyes közelség a pápa személye felé és az egyház javára.

Éppen ennek a szolgálatnak a művelése rendjében a bíborosság egy hivatás. Az Úr, az egyház által ismét szolgálni hív téged; és jót tesz a te szívednek, amikor imádkozva elismétled még egyszer Jézus szavait, amelyet ő maga ajánl az apostoloknak, hogy alázatosak maradjanak: „Mondjátok: Haszontalan szolgák vagyunk!” De ne a jólneveltség formájaként mondjátok, hanem az elvégzett munka utáni igazságként: „miután megtettek mindent, amit parancsoltak nektek” (Lk 17,10).

Alázatosnak maradni a szolgálatban nem könnyű, amikor a bíborosságot jutalomnak tekintik mint egy karrier csúcsát, mint hatalomból fakadó méltóságot, vagy mint a legmagasabb rangú megkülönböztetést. Ebből jön a hétköznapi elkötelezettséged, hogy tartsd távol magadtól ezeket a megfontolásokat, és mindenekelőtt emlékezzél, kardinálisnak lenni azt jelenti, hogy inkardinálódsz, beletestesülsz a római egyházmegyébe, hogy ott tegyél tanúságot az Úr feltámadásáról, és tedd azt teljesen, szükség esetén egészen a vérontásig.

Sokan örvendenek a kinevezésednek, és mint jó keresztények, ünnepelnek is majd (hiszen éppen a keresztényeké az öröm és az ünnepelni tudás). Fogadd el alázattal! De úgy tedd, hogy az ünneplésekbe ne csússzon bele a nagyvilágiasság lelkülete, mely jobban elbódít, mint az éhgyomorra fogyasztott pálinka, megzavar és eltávolít Krisztus keresztjétől.

Viszontlátásra február 14-én! Imádsággal és egy kis lemondással készüljél. Béke és öröm legyen veled! És kérlek, el ne feledj imádkozni értem!

Jézus áldjon, a Szűzanya oltalmazzon!

Testvéri lelkülettel: Ferenc

Vatikánváros, 2015. január 4.


Szöveg és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír