Ferenc pápa megáldott két bárányt Szent Ágnes napján – VIDEÓVAL

Nézőpont – 2015. január 22., csütörtök | 18:17

A fehér és vörös virágkoszorús bárányokat a hagyomány szerint Szent Ágnes ünnepén, január 21-én áldotta meg az egyházfő a Vatikánban. Cikkünk a Rome Reports híradása nyomán készült.

A fehér virágok Szent Ágnes tisztaságát, a vörösek vértanúságát jelképezik. A szent fiatalon, a hagyomány szerint tizenkét esztendősen áldozta életét hitéért.

A báránykák nyugodtan viselkedtek a szertartás alatt, csak egyszer bégette el magát egyikük.

Ezeknek a bárányoknak a gyapjából készülnek majd a palliumok (pallium: főpapi jelvény, körülbelül háromujjnyi széles, fehér gyapjúszalag, melyet a vállra helyezve viselnek – a szerk.), melyekkel Ferenc pápa az új érsek-metropolitákat fogja megajándékozni június 29-én, Péter és Pál apostolok ünnepén.

Damasus pápa verses sírfelirattal dicsőítette Ágnest, Ambrus milánói püspök néhány évvel később említi, Prudentius, a hispániai költő pedig hosszú verssorokat szentel neki. Ezekből a híradásokból kiderül, hogy Ágnes fiatalon áldozta életét hitéért. Nem világos, hogy lefejezték vagy megégették, és vértanúsága pontos idejéről is hallgatnak a források. Római helyi tradíció őrizte meg Ágnes vértanúságának hagyományát. Ezt a tradíciót a 4. század vége felé rögzítették írásban, s később meseszerű legenda szövődött köréje.

Videó: RomeReports

Fotó: CNA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria