Ferenc pápa: Mondjunk nemet az antiszemita és keresztényellenes erőszakra

Ferenc pápa – 2015. április 21., kedd | 11:49

Április 20-án, hétfőn Ferenc pápa fogadta az Európai Rabbik Konferenciájának küldöttségét. Az audiencia során elítélte az antiszemita és vallásellenes erőszak minden formáját – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


„A béke és a párbeszéd embere” – ezekkel a szavakkal emlékezett Ferenc pápa Elio Toaff volt római főrabbira, aki közel százéves korában április 19-én, vasárnap hunyt el. A katolikusok és zsidók közötti párbeszéd történetének egyik meghatározó eseménye, testvéri gesztus volt huszonkilenc évvel ezelőtt, amikor Toaff főrabbi és II. János Pál találkozott a római zsinagógában. A vallási vezető halála miatt a pápa részvétét fejezte ki a római főrabbinak és az egész római zsidó közösségnek.

A II. vatikáni zsinat után megkezdett zsidó-katolikus párbeszéd ötven évére visszatekintve Ferenc pápa kiemelte az elért eredményeket és a barátságot, amelyek fontos értékek a mai Európában, az elterjedt szekularizáció és ateizmus földjén, ahol fennáll a veszély, hogy úgy élünk, mintha Isten nem létezne. Zsidóknak és keresztényeknek felelősségük, hogy életben tartsák a vallásos érzést korunk emberében és társadalmában, tanúságot téve Isten és az élet szentségéről.

Ferenc pápa aggodalmának adott hangot az antiszemita tendenciák, a gyűlölet és erőszak-megnyilvánulások miatt, amelyek Európában tapasztalhatóak. Minden keresztény szilárdan ítélje el az antiszemitizmus minden formáját, fejezze ki szolidaritását a zsidó lakosság iránt. A Soá nagy tragédiája figyelmeztetésként szolgál a mai és a jövőbeli nemzedékek számára. El kell továbbá ítélni a keresztények és más vallások hívei ellen irányuló gyűlöletet és erőszakot – figyelmeztetett.

A pápa és az európai zsidó vezetők első találkozójáról az Európai Rabbik Konferenciája közleményt adott ki, amelyben kiemelik: a látogatás során Pinchas Goldschmidt főrabbi, a delegáció elnöke és Ferenc pápa közös aggodalmuknak adtak hangot a vallás európai jövője kapcsán. A találkozásnak aktualitást adott a brüsszeli, a párizsi és a koppenhágai zsidó közösség elleni közelmúltbeli támadás. Megvitatták továbbá a vallásszabadság és a vallási értékek megtartásának jelentőségét a vallásszabadságot ért támadássorozat tükrében. A megbeszélés remélhetőleg új munkakapcsolat kezdetét jelenti a két közösség között, hogy védelmezzék közösen osztott értékeiket és megerősítsék a vallásközi párbeszédet ötven évvel a Nostra aetate kezdetű zsinati dokumentumot követően.

Goldschmidt főrabbi köszönetet mondott Ferenc pápának, a Szentszéknek és az európai katolikus közösségeknek a vallásszabadságért és az egész világ számára fenyegetést jelentő radikális iszlám ellen folytatott közös küzdelemért. A moszkvai főrabbi hangsúlyozta a pápának, egyedülálló helyzetben van a nyugati kereszténység vezetőjeként, hogy segítsen új hidakat építeni, és visszahozni keletet és nyugatot a háború mezsgyéjéről egy egységes, békés Európa és világ felé.

Az Európai Rabbik Konferenciája (Conference of European Rabbis; CER) a legfőbb rabbiszövetség a kontinensen. Több mint hétszáz vallási vezetőt egyesít az európai zsinagógaközösségekből. A szervezet célja, hogy fenntartsa és védelmezze a zsidók vallási jogait, és a judaizmus hangjává vált Európában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria