Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliája: Az egyház legfőbb vonása az anyai gyengédség

Ferenc pápa – 2018. május 21., hétfő | 15:58

Első alkalommal ünnepelte a Katolikus Egyház a márciusban bevezetett ünnepet, Mária egyházanyaságát. Május 21-én, pünkösdhétfőn Ferenc pápa reggeli homíliájában az egyház anyai jellegéről és a gyengédségről elmélkedett.

„Az egyház női, anya..., amikor férfi egyházzá válik, akkor vénkisasszonyok egyháza lesz, mely képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre” – fogalmazott a pápa a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmise homíliájában pünkösdhétfőn, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Az új Mária-ünnepet 2018. március 3-án vezette be a Szentatya, az Ecclesiae Mater dekrétummal, melyet az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció készített. Az ünnep Ferenc pápa kifejezett óhajára került pünkösd másnapjára, hogy segítse a lelkipásztorokban az anyai érzék gyarapodását.

Homíliája kezdetén a pápa kiemelte, hogy az evangéliumokban Máriát mindig Jézus anyjának nevezik, sohasem hívják „úrnőnek” vagy „József özvegyének”. Anyasága végigjárja az egész Szentírást, az angyali üdvözlettől kezdve egészen a végéig: ezt a sajátosságot az egyházatyák azonnal megértették, mint olyan vonást, mely az egyházat érinti és felövezi.

Az egyház női, mert az egyház, az ecclesia jegyes, mert nő; és anya, aki világra szül. Jegyes és anya. Az egyházatyák még tovább mennek és ezt mondják: »A te lelked is Krisztus jegyese és anya«. Ebben a magatartásban, mely Máriától ered, megérthetjük, hogy ő az Egyház Anyja, és ezt az egyház női dimenziójaként értelmezhetjük. Ha ez hiányzik, az egyház elveszti identitását, és akkor jótékonysági társulás, futballcsapat vagy valami más lesz az egyházból, de nem egyház – szögezte le reggeli homíliájában a Szentatya.

Csak egy női egyház képes termékeny lenni az Isten szándéka szerint, aki asszonytól akart születni, hogy egy asszony útjára tanítson minket. Fontos, hogy az egyház asszony legyen, hogy a jegyes és az anya magatartását hordozza. Amikor ezt elfejeltjük, és az egyház férfiúi egyház lesz, a női dimenzió nélkül, akkor szomorú vénkisasszonyok egyháza lesz, mely elszigeteltségben él, képtelen a szeretetre, képtelen a termékenységre. Asszony nélkül az egyház nem halad előre, mert ő maga asszony. Az egyháznak ez a vonása Máriától ered, mert Jézus akarta így – hangsúlyozta a pápa.

A nőt leginkább megkülönböztető tulajdonsága a gyengédsége. Mária, „miután világra hozta egyszülött gyermekét, pólyába takarta, és jászolba fektette”. Vagyis gondjába vette, szelíden és alázatosan, mert ezek a vonások az anyák legfontosabb tulajdonságai. Az egyház, amelyik anya, a gyengédség útját járja. Ismeri a simogatás, a csend, a rápillantás megannyi bölcsességét. Tud együtt érző lenni és csendben maradni. Azoknak a lelkeknek is, akik az egyházhoz tartoznak, és ismerik annak anyai jellegét, ezen az anyai úton kell haladniuk, mint alázatos, gyengéd személy, aki mosolyog és szeretettel teljes – hangzott el Ferenc pápa pünkösdhétfői homíliájában, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria