Ferenc pápa: A rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved

Ferenc pápa – 2015. április 18., szombat | 17:33

Az emberkereskedelem témájával foglalkozott idei plenáris ülésén a Pápai Társadalomtudományi Akadémia. A tanácskozás résztvevőit április 18-án, szombaton délben fogadta a pápa az Apostoli Palota Konzisztórium-termében – tudósít a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa Jézus hegyi beszédére, a boldogmondásokra emlékeztette a jelenlevőket, amelyek alapján megítéltetünk majd halálunk után.

Ma a rabszolgaság új formáitól számos embertársunk szenved – hangsúlyozta. – Ezek közé tartozik a kényszermunka, a prostitúció, a kábítószer- és a szervkereskedelem.

A pápa felidézte Claver Szent Péter és Mathai Szent János alakját, akik küzdöttek a rabszolgaság ellen abban a korban, amikor a keresztény világban is elterjedt és elfogadott volt ez az intézmény, mert nagy üzletet jelentett.

Sajnos ma a globális gazdasági rendszerben, amelyet a haszonszerzés irányít, kialakultak a rabszolgaság modern formái, amelyek bizonyos értelemben rosszabbak és embertelenebbek a korábbinál – figyelmeztetett a Szentatya. – Az Úr megváltó üzenetét követve arra kaptunk meghívást, hogy ítéljük el és küzdjünk ezek ellen, jobban tudatára ébredve ennek az új gonoszságnak a globalizált világban, amely el akarja rejteni ezt, mert botrányos és „politikailag nem korrekt”.

Senki nem szereti elismerni, hogy saját városában, országában léteznek a rabszolgaság új formái, pedig tudjuk, hogy szinte mindenhol jelen vannak – mutatott rá Ferenc pápa.

Az egész társadalom arra kapott meghívást, hogy tudatosítsa: súlyos bűntettekről van szó, amelyek a mai emberiség testének sebei. A nemzeti és nemzetközi törvénykezésben biztosítani kell az emberkereskedők átadását az igazságszolgáltatásnak és jogtalan bevételeiket az áldozatok rehabilitálására kell fordítani. Meg kell találni a módját, hogy cinkosaikat is megbüntessék. Segíteni kell az áldozatok kiszabadítását és társadalmi befogadásukat, korszerűsítve a menedékjog előírásait. Növelni kell a polgári hatóságok tudatosságát e tragédia súlyossága terén, amely az emberiség hanyatlásának jele. Nagyon gyakran éppen azok az intézmények védik a rabszolgaság új formáit, amelyeknek védelmezni kellene a lakosságot ezektől a bűntettektől –emelte ki a pápa.

Az evangélium világossága vezesse mindazokat, akik a szeretet civilizációjának szolgálatában állnak. Náluk a boldogmondások társadalmi visszhangra találnak és ők valóban befogadják az utolsókat is. A boldogmondások fényében kell építeni a földi várost, a kicsikkel és az utolsókkal haladva az Ég felé – zárta a Pápai Társadalomtudományi Akadémia plenáris ülésének tagjaihoz intézett szavait a Szentatya.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria