Ferenc pápa Regina Coeli-imádsága húsvéthétfőn – VIDEÓVAL

Ferenc pápa – 2014. április 22., kedd | 10:24

Boldog Húsvétot! „Cristòs anèsti! – Alethòs anèsti!” „Krisztus feltámadt! – Valóban feltámadt!” Közöttünk van itt, a téren! Egész héten köszönthetjük egymást húsvét alkalmából, mintha egész héten húsvét napja lenne: ezt a nagy napot az Úr adta nekünk.

A feltámadást elbeszélő evangéliumi szakaszokból áradó uralkodó érzés az örömteli, nagy ámulat! A belülről fakadó öröm! A liturgiában átéljük a tanítványok lelkiállapotát, amikor az asszonyok elhozták nekik a hírt: Jézus feltámadt! Mi láttuk őt! Hagyjuk, hogy ez a tapasztalat, amelyet az evangélium rögzített, mélyen bevésődjön szívünkbe is és áthassa egész életünket. Hagyjuk, hogy húsvét vasárnapjának örömteli ámulata sugározzon gondolatainkból, tekintetünkből, magatartásunkból, gesztusainkból és szavainkból. Bárcsak ilyen ragyogóak lennénk!

De ez nem kozmetikum! Ez belülről jön, olyan szívből, amely elmerül ennek az örömnek a forrásában, mint Mária Magdolna szíve, aki sírt Ura elvesztésén, és nem hitt a szemének, hogy meglátta a feltámadt Jézust. Akinek része van ebben a tapasztalatban, az tanúja lesz a feltámadásnak, mert bizonyos értelemben ő maga is feltámad. Akkor képes lesz arra, hogy elvigye a feltámadt Úr világosságának egy „sugarát” a különféle helyzetekbe: a boldog pillanatokat még szebbé teszi és megóvja azokat az önzéstől; a fájdalmas helyzetekbe pedig derűt és reményt visz.


Ezen a héten jól tesszük, ha elővesszük az evangéliumot és elolvassuk azokat a fejezeteket, amelyek Jézus feltámadásáról szólnak. Olyan jót tesz majd nekünk! Vegyük elő az Újszövetséget, keressük meg a fejezeteket és olvassuk el őket. Jót tesz ezen a héten az is, ha gondolunk Mária, Jézus Anyja örömére. Mint ahogy mélységes volt fájdalma, olyannyira, hogy szívét tőr járta át, úgy öröme is bensőséges és mély volt, és a tanítványok meríthettek belőle.

Megtapasztalta Fia halálát és feltámadását, és ezeket a hit szemével szemlélte, mint Isten szeretetének legmagasabb rendű kifejezését, így Mária szíve a béke, a vigasztalás, a remény, az irgalmasság forrásává vált. Mária minden előjoga abból származik, hogy részt vett Jézus Húsvétjában. Péntektől vasárnap reggelig Mária nem veszítette el a reményt: szemléltük a fájdalmas Anyát, de ugyanakkor a reménnyel teli Anyát is. Ő, minden tanítvány Anyja, az egyház Anyja, a remény Anyja. Kérjük Máriát, Jézus halálának és feltámadásának csöndes tanúját, hogy vezessen be bennünket a húsvéti örömbe. Ezt most a Regina Coeli elimádkozásával tesszük, amely a húsvéti időszakban az Úrangyala imádságot helyettesíti – mondta Ferenc pápa.

A Regina Coeli elimádkozása után köszöntötte az Olaszországból és számos országból érkezett zarándokokat. Arra emlékeztette őket, hogy ezen a héten vegyék elő az evangéliumot és olvassák el a feltámadásról szóló fejezeteket. Minden nap egy részt azokból a fejezetekből. Mindenkinek kellemes húsvéthétfőt kívánt. Az „angyal hétfőjének” is nevezik ezt a napot, amelyben folytatódik Krisztus feltámadásának öröme. Végül Ferenc pápa boldog és szent húsvétot, majd jó ebédet kívánt mindenkinek és a szokásos „viszontlátásra” köszöntéssel búcsúzott a hívektől.


Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria