Ferenc pápa szentmisét mutat be a Guadalupei Szűzanya liturgikus ünnepén

Ferenc pápa – 2014. október 30., csütörtök | 16:45

A Latin-Amerikai Pápai Bizottság sajtóközleményben tájékoztat, hogy december 12-én 18 órakor a Szentatya szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában Latin-Amerika védőszentjének emléknapján.


A pápa a Guadalupei Miasszonyunk közbenjárását kéri a kontinens népeinek evangelizációjához, emberségben való növekedésükhöz, valamint a béke, az igazságosság és a népek közötti egység építéséhez. A mexikóvárosi Mária-kegyhely mellett Alaszkától Tűzföldig az egész amerikai kontinens istentiszteleti helyein imádságra gyűlnek össze ezen a napon.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek pápa is megemlékezett a Guadalupei Szűzanya emléknapjáról: 2011. december 12-én a Szent Péter-bazilikában szentmisét mutatott be Latin-Amerika védőszentje előtt tisztelegve.

December 12-én, pénteken 16.45-kor kezdődik a latin-amerikai országok zászlajainak bevonulása a Szent Péter-bazilikába. Ezt követően elimádkozzák a „guadalupei rózsafüzért” és egy adventi imát, amely után latin-amerikai népi énekek hangzanak fel. A liturgiát Ariel Ramírez argentin zeneszerző Kreol miséjének dallamai kísérik. A szentmisén a komponista fia, Facundo Ramírez karmester vezényli argentin zenekarát és a Musica Nuova római kórust. Ariel Ramírez ötven évvel ezelőtt mutatta be éppen akkor elkészült művét Boldog VI. Pál pápának.

A szentmise különleges jelentőséget nyer azáltal, hogy az egyház történetének első latin-amerikai pápája mutatja be. Ferenc pápa mindig is nagy tisztelettel fordult a Guadalupei Szűzanya felé. 2013. november 9–12. között a mexikóvárosi Mária-kegyhelyen megtartott zarándoklat és találkozó alkalmából, amelyen a kontinens kilencven püspöke és hívek ezrei vettek részt, a pápa egy arany rózsaszálat küldött Latin-Amerika védőszentjének tiszteletére, amelyet a kegykép előtt helyeztek el.

A december 12-i szentmisét követő napra a Latin-Amerikai Pápai Bizottság guadalupei napot szervez, amelyet az Augustinianum Pápai Egyetem nagyelőadójában tartanak meg. A rendezvényen tanulmányozzák a Guadalupei Szűzanya jelenéseit és üzenetének jelentőségét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír