Ferenc pápa: Tegyünk meg mindent az ebolajárvány megfékezéséért

Ferenc pápa – 2014. október 29., szerda | 14:32

Ferenc pápa október 29-én, a szerdai általános audiencia végén felhívást intézett az ebolajárvány megállításáért. A Szentatyát aggodalommal tölti el a súlyosbodó helyzet, amelynek főként a legszegényebb afrikai országok lakói esnek áldozatául.

A pápa szeretettel és imával fordul a betegekhez, az orvosokhoz, az ápolókhoz, az önkéntesekhez, a vallási intézményekhez és közösségekhez, akik hősiesen küzdenek beteg testvéreink ellátásáért. Ferenc pápa újból felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, tegyen meg mindent a vírus leküzdéséért, enyhítve a nehézségeket és a szenvedést.

„Imádkozzunk értük és mindazokért, akik életüket vesztették!” – fohászkodott a Szentatya.

A nemzetközi közösség az ebolavírus okozta megbetegedések idei tömeges felbukkanásakor alábecsülte a járvány méreteit, és késlekedett a határozott intézkedésekkel, holott a fertőzés terjedése csakis összehangolt, hatékony és gyors cselekvéssel szorítható vissza – nyilatkozta az Európai Unió ebolajárvánnyal foglalkozó koordinátora.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt szerdai mérlege szerint a három érintett ország egészségügyi hatóságai október 19-éig összesen 9936 fertőzöttet regisztráltak, akik közülük 4877 ember – majdnem minden második – belehalt a vérzéses lázzal járó betegségbe. Az egészségügyi dolgozók között eddig 443 fertőzést regisztráltak, s közülük 244-en haltak meg. A WHO ugyanakkor továbbra is arra figyelmeztetett, hogy a betegek száma meghaladja a jelentésekben foglaltakat, a halálos áldozatok tényleges száma pedig a hivatalosnál háromszor magasabb lehet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: HealthyStates.org

Magyar Kurír