Ferenc pápa részvétét fejezte ki a meggyilkolt James Foley szüleinek

Ferenc pápa – 2014. augusztus 22., péntek | 11:08

Federico Lombardi szentszéki szóvivő megerősítette a hírt: augusztus 21-én az esti órákban a pápa felhívta az Iszlám Állam fegyveresei által lefejezett riporter szüleit, hogy kifejezze részvétét fiuk tragikus halála miatt – közli a Vatikáni Rádió.


A szülők, akik az USA New Hampshire államában lévő Richmondban élnek, hálával és meghatottan fogadták a Szentatya együttérzését – tájékoztatott róla James Martin amerikai jezsuita atya. P. Martin hozzátette: a hír közvetlenül hivatalos vatikáni forrásokból érkezett, engedélyezve annak közzétételét.

A negyvenéves James Foley katolikus volt, a milwaukee-i (Wisconsin állam) jezsuita Marquette Egyetemen végezte tanulmányait. Mindig kapcsolatban maradt az egyetem közösségével: tájékoztatta őket a háborús övezetekbeli utazásairól, a humanitárius missziókban való részvételéről, arra kérve volt társait, hogy kísérjék el útjaira imáikkal.

Az egyetem közössége augusztus 26-án este imavirrasztással emlékezik meg egykori hallgatójáról, lelki támaszt nyújtva a gyászoló családnak. A jezsuita egyetem augusztus 19-én nyilatkozatban fejezte ki mély fájdalmát az újságíró halála miatt.

„James Foley szívén viselte a társadalmi igazságosság kérdését. Tehetségét arra használta, hogy tájékoztassa a közvéleményt a súlyos helyzetekről, annak reményében, hogy ezzel hozzájárulhat a világ jobbá tételéhez” – olvassuk a közleményben.

Először Líbiában esett fogságba 2011-ben. Szabadulása után levelet írt a Marquette Egyetem közösségének, amelyben kifejezte, hogy fogsága során milyen nagy erőt merített nemcsak a saját, hanem szülei, rokonai és barátai imáiból is. A megható levélben James külön kitért arra, hogy milyen fontos volt számára a rózsafüzér elimádkozása, amellyel édesanyja és nagyanyja példáját követte. Naponta száz Üdvözlégyet is elimádkozott, ujjperceit használva szentolvasónak.

Az egyetem közössége, miközben gyászolja volt hallgatóját, felajánlja imáit a békéért is.

A barbár módon megölt James Foley édesanyja azt nyilatkozta, hogy büszke fiára, aki tanúságot tett bátorságáról, amikor feláldozta életét, hogy a világ figyelmét a térségben élő népek szenvedésére irányítsa. Az édesanya felhívást intézett az emberrablókhoz, hogy kíméljék meg a többi túsz életét.

A Szentszék Sajtótermének igazgatója, P. Federico Lombardi SJ hangsúlyozta a pápai gesztus, a gyászoló családnak nyújtott lelki vigasz jelentőségét.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria