Ferenc pápa üzenete az olasz liturgikus hétre

Ferenc pápa – 2016. augusztus 24., szerda | 10:01

Minden keresztény érezze, arra kapott hivatást, hogy az irgalmasság tanúságtevője legyen, legyőzve a haragot, amely a világot sújtja – kéri Ferenc pápa üzenetében, amelyet a 67. olasz liturgikus hétre küldött. A tanácskozás augusztus 22-én kezdődött Gubbióban.

Az idei, 67. olasz liturgikus hét témája: A liturgia mint az irgalmasság helye.

Ferenc pápa üzenetében így fogalmaz: Minden abból indul ki, hogy megbocsátást nyertünk. Ennek tudata ösztönöz arra, hogy megbocsássunk. A lényege az, hogy kiengesztelődtünk, hogy kiengeszteljünk. Az Atya irgalmassága nem zárható be egy befelé forduló, önmagunkat vigasztaló viselkedésbe, hiszen éppen abban mutatkozik meg, hogy képes megújítani az embert, képessé teszi arra, hogy másoknak is felkínálja ennek az ajándéknak az élő megtapasztalását. Szükség van tehát minden területen az irgalmasság tanúságtevőire, akik felkeltik a vágyat és a képességet a megbocsátásra. Ez feladat számunkra, mindannyian hivatást kaptunk gyakorlására, különösen a harag láttán, amelybe sokan bezárkóztak, akiknek szükségük van arra, hogy újra rátaláljanak a belső nyugalom örömére és a béke ízére.

A pápa annak a kívánságának ad hangot üzenetében, hogy érlelődjön meg a liturgia olyan értelmezése, amelyben az az irgalommal és együttérzéssel teljes egyházi és személyes élet forrása és csúcsa, mert állandóan az evangélium iskolájában formálódik. Amikor megerőltetjük magunkat, hogy a liturgikus cselekményt Jézusra és irgalmas arcára vetett tekintettel éljük meg, akkor képesek leszünk befogadni a Szentháromság szeretetét. Ez a szeretet láthatóvá és megérinthetővé vált Jézus életében. Benne minden az irgalmasságról szól. Nincs benne semmi, amiben ne lenne együttérzés.

Ahogy Nagy Szent Leó pápa mondta: „Az, ami a Megváltónkból látható és megérinthető volt, átkerült a szentségekbe.” Egy ilyen megközelítés segít, hogy a teljes liturgiát a találkozásból fakadó irgalmasság és a tovább ajándékozás érdekében befogadott irgalmasság helyének tekintsük. Olyan helynek, amelyben a kiengesztelődés nagy misztériuma megjelenik, kihirdetésre, megünneplésre és közlésre kerül.

Az irgalmasság ajándéka sajátos módon visszatükröződik a bűnbánat vagy a kiengesztelődés szentségében. A szentségi bűnbánat rítusát az önmagából kilépő egyház kifejeződéseként kell felfogni, amely „ajtó” nemcsak az újra belépésre az eltávolodás után, hanem nyitott „küszöb” az együttérzésre egyre inkább rászoruló emberiség perifériai felé. Ebben a rítusban kerül sor a találkozásra Isten megújító irgalmasságával, amelyből új emberek kerülnek ki, hogy hirdessék az evangéliumi jó életet a kiengesztelt és kiengesztelő létezésen keresztül – írja Ferenc pápa a 67. olasz liturgikus hétre küldött üzenetében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria