Ferences örökfogadalom Pasaréten

Megszentelt élet – 2014. szeptember 19., péntek | 10:27

Szeptember 20-án, szombaton, a pasaréti templomban a 18 órai szentmise keretében Dobszay Benedek ferences provinciális – ahogy a renden belül mondani szokták – „veszi ki” Szoliva Gábriel szegénységre, engedelmességre és tisztaságra vonatkozó örökfogadalmát – tájékoztat a Ferences Sajtóközpont.

Gábriel testvér a mérnöki diploma megszerzése után lépett be a ferences rendbe. Azóta már elvégezte a teológiát, jelenleg orgona és egyházzene szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke.

A szerzetes 1981-ben Nagykanizsán született. Gyermekkorában családjával együtt évekig a kanizsai ősi ferences kolostor lakója volt, ugyanis édesapja a barokk épületben működő állami diákotthonban dolgozott, és ott volt szolgálati lakásuk. A ferencesekkel azonban csak érettségi után, műszaki egyetemistaként a pesti ferences templomban találkozott.

Mikor eldöntötte, hogy szerzetes lesz, keresni kezdett a rendek között, de egy Sümegen töltött húsvéti szent háromnap után vége lett a bizonytalanságnak. A ferences rendház közege, a barátok egyszerűsége és derűje annyira megtetszett neki, hogy döntése megérlelődött. Hamarosan jelentkezett a rendbe, és most jutott el az örökfogadalom letételének nagy pillanatáig.

A közelmúltban hazánkban vendégszerepelt, vagy inkább „vendégszolgált” világhírű olasz tenorénekest, a szintén ferences Alessandro testvért Szoliva Gábriel kísérte orgonán. Jelenleg a pasaréti rendház lakója, az ottani templom szkóláját vezeti, és rendszeresen végez kántori szolgálatot. Zeneakadémiai tanulmányai befejezése után készül a pappá szentelésre.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria