Fertőzzük meg irgalmassággal a világot – Kaposvárra érkezett a hajléktalan Jézus szobra

Hazai – 2017. szeptember 22., péntek | 15:40

Varga László megyéspüspök meghívására Kaposváron is bemutatták az együttérzés szobrát. A „Hajléktalan Jézus” című alkotás szeptember 20. és 22. között látható Kaposváron a Kossuth téren.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tízéves Ars Sacra Fesztivál kiemelt programjaként érkezett a hajléktalan Jézus szobra Kaposvárra. Az együttérzés jelképévé vált alkotást szeptember 20-án délután a Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott ökumenikus imádsággal fogadták, majd a templom előtti téren kialakított helyszínen beszélgetésre, közös étkezésre várták az érdeklődőket.

„Jézus szomjazza a szeretetet a hajléktalanokban és a szenvedőkben” – mondta Varga László megyéspüspök a szobor érkezésekor. Hozzátette: nagyon örül, hogy a Katolikus Egyház négyezer embernek tud meleg ételt adni Somogyban.

„Nehéz szobor ez, súlyában és látványában is – mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. – 28 éve látjuk a hajléktalanság problémáját, de nincsenek rá válaszaink. Varga László atya, aki ma kaposvári püspök, még somogysámsoni plébánosként tette fel nekem a kérdést: vajon felismerjük-e a legnyomorultabb emberben Jézust, tudunk-e úgy ránézni, ahogy Jézus nézett rá, amikor itt járt a földön?”

Az együttérzés szobrának érkezése estéjén Az egyház arca 2.0 címmel rendeztek konferenciát a püspökségen, amelynek előadója Vecsei Miklós volt, aki a nyomor és a hajléktalanság témájában tartott előadást. A konferencián bemutatkoztak a városban tevékenykedő egyházi és világi segítő szervezetek. Varga László püspök az est végén felidézte, felszentelésekor két szóval foglalta össze küldetését: evangelizáció és szegények. „Nagyon szeretném, ha az irgalmassággal, aki maga nekem az Isten, sikerülne »megfertőznünk« ezt a várost, ezt az egyházmegyét, Magyarországot, Kárpát-medencét és a világot.”

A mű a kanadai hiperrealista szobrász, Timothy P. Schmalz alkotása. 2013 novemberében a Szent Péter téren tartott egyik általános kihallgatáson a művész lehetőséget kapott, hogy bemutassa Ferenc pápának a Hajléktalan Jézus című szobrának kis méretű másolatát. Az alkotás bronzból készült első példányát a torontói Regis College épületénél, a kanadai jezsuiták teológiai fakultásánál állították fel. Másolatai azóta eljutottak a világ különböző részeire: Ausztráliába, Kubába, Indiába, Írországba, Spanyolországba és az Egyesült Államok több városába. A Vatikánban a Szent Egyed-udvarban, az Apostoli Alamizsnahivatal bejáratánál látható.

A szobrot április 11-én áldotta meg Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templom előtt Erdő Péter bíboros, prímás. Később az együttérzés szobra országjáró körútra indult.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria