Filoni bíboros: Az Iszlám Állam ördögi dolgokat művel

Nézőpont – 2014. szeptember 17., szerda | 11:53

Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa szeptember 15-én a CNN-nek adott interjújában a nyilvános lefejezésekre utalva elmondta, senki nem tehet ilyesmit Isten nevében, ezek valóban ördögi dolgok – írja a Vatikáni Rádió.

„Nem beszélhetünk háborúról, hiszen itt egészen másról van szó: terroristák egy pénzzel jól ellátott csoportjáról, amely olyan emberekből áll, akiket csak az ideológia vezérel, akik olyan embereket támadnak meg, akiknek fegyverük sincs, hogy megvédhessék magukat – minden eszköz nélkülieket, egész egyszerű, szegény földműveseket, családokat, békés embereket, akik falvaikban egyszerűen szeretnék élni életüket” – mondta Filoni bíboros a CNN sztárriporterének, a brit-iráni Christiane Amanpournak nyilatkozva.

A kuriális főpásztor szerint elsődleges kötelességünk, a világ erkölcsi feladata, hogy megvédje ezeket az embereket. Ők az emberiség részét képezik, függetlenül attól, hogy milyen kisebbséghez vagy valláshoz tartoznak, és szükségük van a mi támogatásunkra.

„Találkoztam három fiatal fiúval, akik Szinjar tartományba futottak, és elmesélték, hogy ők az egyedüliek, akik megmenekültek falujukból. Minden nő eltűnt – minden fiatal és középkorú nőnek nyoma veszett” – számol be a bíboros, aki augusztusban több mint egy hetet töltött Irakban.

„Ülhetünk-e hát várakozva? Mire várunk? Ha ezek a nők az én nővéreim, húgaim, anyám, feleségem, gyermekeim lennének, tudnék-e vállvonogatással reagálni?” – fogalmazott Fernando Filoni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria