Folytatódik a roma szakkollégiumi program

Hazai – 2015. április 25., szombat | 15:58

Folytatódik és bővülni is fog a roma szakkollégiumi program – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára április 24-én Nyíregyházán. AZ MTI híradása.

Langerné Victor Katalin az Evangélikus Roma Szakkollégium 200 millió forint összegű európai uniós támogatással megvalósult képzési projektjének záró konferenciáján arra emlékeztetett, hogy a program a kormány és több egyház közötti 2011-es megállapodás alapján indult. Akkor négy szakkollégium jött létre, és ma már hét ilyen, a világon is egyedülállónak számító intézmény működik az országban – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint „a kollégiumok a roma felzárkóztatási politika legjobb intézményei”, és remélhetőleg a számuk tovább nő majd az elkövetkezendő időszakban. Hozzátette: a kormány a jövőben is kiemelten támogatja a tanuláshoz segítséget kérő roma fiatalokat.

Laborczi Géza, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatótanácsának lelkészi elnöke a projektzárón közölte: az intézmény a Nyíregyházi Főiskolán és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanuló, halmozottan hátrányos helyzetű roma fiataloknak nyújt komplex segítséget tanulmányaik elvégzéséhez. A 200 millió forint összegű uniós pályázat segítségével a hallgatók személyiségük kibontakoztatásához, motivációjuk növeléséhez, magabiztosságuk erősítéséhez és nem utolsó sorban egészséges társadalmi integrációjuk eléréséhez kaptak segítséget – fűzte hozzá. Emellett a projektnek a cigány-magyar identitást erősítő, a roma kisebbség társadalmi helyzetét feltáró, valamint a keresztényi magatartási normákról szóló modulja is volt.

A projekt harminc hónapja alatt negyvenhárom fiatalt segítettek tanulmányi előmenetelükben, négyen közülük a mesterképzésig is eljutottak. Két hallgató köztársasági ösztöndíjas lett, öten bekapcsolódtak a tudományos diákköri munkába, egy egészségügyi főiskolás, Nagy Ildikó pedig első helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Öt hallgató jutott el külföldre szakmai gyakorlatra, illetve konferenciákon vehettek részt.

A projekt elemeként kiadták a maradandó értéket képviselő Roma társadalmi szöveggyűjteményt, és publikálás előtt állnak saját kutatási eredményeik a cigány gyerekek iskolai helyzetéről, valamint az egészségmagatartásról.

A nyíregyházi projektzárón részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fidesz-KDNP-s elnöke és Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke levélben fejezte ki elismerését a roma szakkollégium eddig munkájáért.

Fotó: Miskolci Egyházmegye (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria