Galavits József teológiaprofesszorra, Győr városplébánosára emlékeztek

Kishírek – 2016. január 22., péntek | 10:44

Tisztelői, barátai és a Bencés Diákok Győri Egyesületének tagjai szentmise keretében emlékeztek a 2013. január 10-én elhunyt Galavits József teológiaprofesszorra, székesegyházi kanonokra, városplébánosra halálának harmadik évfordulóján – tájékoztatott dr. Schmidt Péter.

A szentmisét Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora mutatta be.

Galavits József kiváló, nagy tudású egyházi személy volt, A Győr-Moson-Sopron megyei Szakonyban született, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a lelkipásztori hivatást választotta. Már kispap korában kiemelkedett kiváló közösségteremtő aktivitásával, majd Rómában tanult, és egyházjogból doktorált.

Később a hívek nagy örömére Győr-Szigetbe került plébánosnak, és ott szolgált 1987-től 1992-ig. A szigeti Szent Rókus-plébánián élénk egyházi életet teremtett. Felnőtt hittanoktatást, egyházközségi farsangi és ministránsbálokat szervezett, valamint zarándoklatokat hazai és határon túli kegyhelyekre és Rómába.

Ezen túlmenően tevékenysége révén teljesen megújult és megszépült a szigeti plébánia épülete. 1992-ben városplébánossá nevezték ki. Szigeti híveit azonban ezután sem felejtette el. Mindenkinek segített, mindenkihez volt egy kedves szava. Egyházjogi ismereteivel – páratlan felkészültsége és tudása révén – az egész országban komoly tiszteletet és rangot vívott ki magának.

Nagy szenvedésekkel járó betegségét példamutatóan viselte, halálát követően koporsóját a székesegyház kriptájában helyezték el.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria