Gesztesy András Fraknói-díjat kapott

Hazai – 2014. november 24., hétfő | 15:55

Idén Gesztesy András, a Pécsi Hittudományi Főiskola teológiatanára az egyik díjazott – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

A Fraknói Vilmos-díjat évente legfeljebb három olyan személyiség kaphatja meg, akinek munkássága kiemelkedik a teológia, a filozófia, illetve az egyháztörténet területén, vagy jelentős szerepet játszott az egyház megújulásában.

Gesztesy Andrást 1975-ben szentelték pappá, majd tíz évig Dunaföldváron szolgált. Káplánként létrehozta az egyházmegye legfontosabb lelkipásztori közösségi hálózatát, énekkart alapított, a szocializmus idején illegális nyári táborokat, lelkigyakorlatokat és teológiai levelező tanfolyamot szervezett. 1989 után a Pécsi Hittudományi Főiskola tanára lett, és egyike volt azoknak, akik megalapították a Pécsi Tudományegyetem keresztény filozófia tanszékét, ahol tizenöt évig tanított.

Szakterülete a fundamentális teológia, ami a vallással, a kinyilatkoztatással, Jézus Krisztus tanításával és az egyháztannal kapcsolatos alapkérdéseket tárgyalja. Ezeket a területeket mindig sok támadás érte, ezért az apologetikából, a hitvédelemből a II. Vatikáni Zsinat után kialakult a fundamentális teológia. Ennek lényege, hogy az egyház széleskörűen mérlegelve fölvesse az alaptanításaival kapcsolatos lehetséges ellenérveket, és kidolgozza az azokra adott meggyőző válaszokat.

András atya saját bevallása szerint mindent óriási hévvel végez: az ifjúság lelkipásztori szolgálatát, a fundamentális teológia oktatását, sőt a keresztény filozófia tanítását is, melynek során Jézus Krisztusról, Istenről és az eszkatológiáról olyan hallgatóknak tart előadásokat, akik soha nem jártak hittanra és nem olvastak vallási tárgyú könyveket sem. A teológus szerint a Fraknói-díj talán annak a lelkesedésnek, annak a hevületnek az értékelése, amely egész munkásságát jellemezte.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír