Görögkatolikus családtábort rendeztek Siófokon

Hazai – 2017. július 27., csütörtök | 15:48

Július 17. és 22. között rendezte meg a Görögkatolikus Metropólia a családtáborát Siófokon. Több mint ötszázan vettek részt a programon az ország minden szegletéből. A tábor vendége volt Szocska Ábel apostoli kormányzó és Kocsis Fülöp érsek-metropolita is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szervezők mindennap gondoskodtak a tartalmas programokról. Legeza József parókus „Ahol te vagy, ott van az Isten is” címmel tartott elmélkedést a felnőtteknek a házasság szentségéről. A fiatal felnőtteknek tartott érdekes önismereti előadást Soltész Ian tréner. Arra is választ kerestek a résztvevők, hogy mit is tanultak önmagukról az elmúlt években. Emellett Pintér József tartott érdekfeszítő előadást Szent László erényeiről.

A kicsiket számtalan programmal igyekeztek lekötni a szervezők: gyöngyöt fűztek, tutajt építettek, kavicsot is festettek. Akik kérték, azoknak még az arcát is kifestették.

Volt pingpongverseny, szappanbuborék-eregető bajnokság, futballmeccs. A táborozók együtt szurkoltak a képernyő előtt a magyar vízilabdásoknak a vizes világbajnokságon az olaszok ellen játszott mérkőzésükkor. Napközben sokan választották a felfrissülést a Balaton vizében – vidám gyerekzsivajtól volt hangos a part.

Nem maradt el a szokásos Ki mit tud?  sem: görkorcsolya-bemutató, népdalcsokor, balett-, szavalás- és énekprodukciók követték egymást. Este mindig kis mulatságra várták a családokat, fellépett a MintaPinty zenekar, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia és a Circus Exercitatione, akik a zsonglőreszközök használatát is megtanították a kíváncsi nézőknek. Az utolsó estén retropartin táncoltak a táborozók, emellett borkóstolásra is várták a felnőtteket.

Július 18-19-én a tábor vendége volt Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó. J

úlius 20-án, Szent Illés próféta ünnepén Kocsis Fülöp metropolita látogatta meg a táborozó családokat. Az ünnep előestéjén sokan gyűltek össze a vecsernyére, amit már Kocsis Fülöp vezetett. A próféta ünnepén lelkinapot tartottak: már a reggeli órákban útra keltek a résztvevők, hogy együtt zarándokoljanak el a helyi római katolikus templomba, ahol az érsek-metropolita celebrálta a Szent Liturgiát.

Kocsis Fülöp arra buzdított: kövessük a próféta példáját a megpróbáltatásban, a kitartásban, a hűségben. Illés próféta egy egész népet vissza tudott fordítani, hogy kövessék Istent. Ma is ilyen prófétákra van szükség: akik visszafordítják a magyar népet, ezt az európai társadalmat, az egész világot – vissza abból a bálványimádásból, abból a világias gondolkodásból, amelyben megfeledkezett az Istenről – fogalmazott a főpásztor.

A mai világ megfeledkezett Istenről… Vannak, akik keresik, keresik, de nem találják. A mi feladatunk, hogy megmutassuk nekik – hangsúlyozta a metropolita. – A mai világ istentelensége, tévelygése a mi felelősségünk, akik ma itt vagyunk. Akik még el-eljárunk templomban, akik naponta imádkozunk, akik a szentségekkel élünk. Ha mi nem mutatjuk meg Isten jelenlétét a világban, hová forduljanak a tévelygők?

Július 21-én, pénteken érdekes előadás várta a fiatal felnőtteket: Keresztes Ilona beszélt a FÉSZ-ről (Fiatalok az Élet Szolgálatában), az Együtt az Életért Egyesület kortárssegítő-csoportjáról. Tagjai olyan fiatalok, akik az emberi élet méltóságának védelméért dolgoznak. Az Együtt az Életért Egyesület krízisben lévő kismamák megsegítésével foglalkozik: olyan nőkkel, akik kisbabát hordoznak, de úgy érzik, nem képesek arra, hogy felneveljék gyermeküket. Keresztes Ilona elmondta: úgy látták, hogy a döntésüket nemcsak az nehezíti, hogy kilátástalannak látják az életüket, hanem az is, hogy szinte semmit nem tudnak a saját testükről, arról, hogy hogyan érkezik az ember erre a világra. Az egyesület elsődleges célja, hogy továbbadják az életről szóló tudást, ugyanakkor jó közösséggé is alakultak az évek folyamán.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria