Görögkatolikus forráskiadvány jelent meg az egri egyházmegyéről

Kultúra – 2014. szeptember 30., kedd | 12:20

Véghseő Tamás, Terdik Szilveszter és Simon Katalin szerkesztésében megjelent a „Források a magyarországi görögkatolikus parókiák történetéhez” című kötet, mely az egri egyházmegye területén szolgáló görögkatolikus papok 1741. évi javadalom-összeírását adja közre.

A könyv az Esztergomi Prímási Levéltárban őrzött, a Connotio Proventuum Annuorum Venerabilis Cleri Graeci Ritus Unitorum Presbyterorum Anni 1741 Dioecesis Agriensis címet viselő javadalom-összeírás teljes szövegű átiratát tartalmazza. Az összeírás mintegy félezer, egykor az egri püspök joghatósága alatt álló, Ung, Abaúj, Sáros, Zemplén, Szatmár, Ugocsa és Bereg vármegyei görögkatolikus parókia fontosabb adatait és jövedelmi viszonyait részletezi. Adatmezőiben a parókia neve után következnek a parókus nevére (esetleg a leányegyházakra), a templom szerkezetére (kő- vagy fatemplom), állapotára, felszereltségére, javadalmára vonatkozó információk. Ezt követi a parókiaépület jellemzése, majd a parókus jövedelemforrásainak és stoláris bevételeinek részletes bemutatása. A leírást a kegyúr és a tanító megnevezése, illetve az ez utóbbi javadalmazására vonatkozó adatok zárják.

A latin nyelvű forrás értelmezését latin–magyar szószedet segíti. Az egyes települések földrajzi beazonosítása, valamint a későbbi összeírások névalakjaival való megfeleltetése a lábjegyzetekben megtalálható. A kötet végén személy- és helynévmutató segíti a tájékozódást.

A forrásgyűjtemény kiadását az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok, görögkatolikus egyház- és művészettörténeti források feldolgozása és közreadása, adattárak (történeti névtár és sematizmus) kiadása, digitalizált adatbázisok készítése (18–20. század) című kutatási projektje tette lehetővé.

A kötet megrendelhető a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Tanulmányi Osztályán vagy megvásárolható a nyíregyházi Szent Atanáz-boltban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria