Görögkatolikus papszentelés Miskolcon

Hazai – 2014. szeptember 29., hétfő | 14:43

Orosz Atanáz püspök-exarcha szeptember 28-án a miskolci Búza téri székesegyházban áldozópappá szentelte Buka Gábort, a miskolc-belvárosi görögkatolikus egyházközség diakónusát – tájékoztat a Miskolci Apostoli Exarchátus.

Buka Gábor 1983. május 25-én született Kazincbarcikán. Élete első tizennégy évét egy Miskolchoz közeli községben, Múcsony-Alberttelepen töltötte. Nem vallásos családba született, így az egyházi életbe csak később, a szuhakállói templomban kapcsolódott be.

„Mai napig sem értem teljesen, hogyan tört fel bennem az eltemetett istenarc. Nem tudtam a vallások sokféleségéről, nem tudtam, mit jelent katolikusnak vagy reformátusnak lenni, egyszerűen csak egy gondolat erősödött bennem: meg akarok keresztelkedni. Megfogadtam, hogy elmondom a szándékom az első papnak, akivel találkozom. A Jóisten egy görögkatolikus paphoz, boldog emlékű Farkas Olivér atyához vezérelt, és csak hálát tudok adni, hogy éppen őhozzá. Hetedik osztályos voltam, amikor megkereszteltek, s Olivér atyának köszönhetően a hajdúdorogi görögkatolikus gimnáziumban tanultam tovább” – emlékezik vissza Buka Gábor.

Teológiai tanulmányait 2001-ben a váci Borromeo Szent Károly Papnevelő Intézetben kezdte el, majd 2002-től a nyíregyházi hittudományi főiskolán folytatta. Gyakorlatát a kazincbarcikai Don Bosco-iskolában, illetve a hodászi cigány egyházközségben töltötte.

2008-ban, miután befejezte tanulmányait, a budapesti Rózsák terei parókiára kapott kinevezést. Itt megtapasztalhatta, mit jelent egy nagy egyházközségben szolgálni, és egy jó csapat mennyi erőt tud adni a nehézségek idején. A Rózsák tere azért is mérföldkövet jelentett életében, mert ott ismerte meg feleségét.

Buka Gábor 2010 októberétől az ausztriai Grazban töltött fél évet, hogy nyelvileg felkészüljön egy német tanulmányi útra, majd 2011-ben a müncheni Ludwig-Maximilian Egyetem teológiai karán kezdte meg a licenciakurzust. A következő szemeszterben átiratkozott doktori képzésre. Tanulmányai alatt a Herzogliches Georgianum Papnevelő Intézetben lakott, egy egyházmegyéken átívelő nemzetközi szemináriumban, egyetlen magyarként és egyetlen görögkatolikusként.

2013 augusztusában kötött házasságot. Orosz Atanáz püspök idén január 15-étől a miskolc-belvárosi parókiára nevezte ki lelkipásztori kisegítőnek, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén pedig diakónussá szentelte.

Buka Gábor az új tanév kezdetével a hitoktatásból is kiveszi a részét: a Fráter György Katolikus Gimnáziumban tanít hittant öt évfolyam görögkatolikus diákjainak.

Papi jelmondata: „Megesett rajta a szíve” (Lk 7,13). Hogy miért ezt a részt választotta, arról így beszél: „Ez a mondat négyszer szerepel az evangéliumokban. Először a kenyérszaporításnál: Jézus látja, hogy a tömeg, amely őt körülveszi, elfáradt és éhes, és ekkor megesett rajtuk a szíve, »mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok«. Az irgalmas szamaritánus szíve is megesik az út szélén fekvőn, és olajat önt sebeire. Megesik a szíve gyermekén a tékozló fiú atyjának is, amikor elveszett fia hazatér, és megesik a szíve Jézusnak a naimi özvegy láttán. Én ebből a történetből vettem az idézetet. Jézus meglátta az asszonyt, aki egyetlen fiát gyászolta, megesett rajta a szíve, és azt mondta: »Ne sírj!« Ebben a néhány szóban csengenek vissza számomra Izajás szavai is: »elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, hogy bekötözzem a megtört szíveket, hogy az öröm olaját adjam a gyász helyett…« Az Istennek rajtam is megesett a »szíve«, és papi életemben ezt az együtt érző és szerető Istent szeretném az emberek közé elvinni.”

Fotó: Miskolci Apostoli Exarchátus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria