Gyémántcsiszolás – Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a bugaci ifjúsági lelkigyakorlatos tábort

Hazai – 2017. augusztus 16., szerda | 16:40

Augusztus 6–13-ig zajlott a 26. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Tábor. Idén közel száznegyven gyermek, fiatal, valamint a szervezésben segítő felnőtt vett részt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye több mint negyedszázados múltra visszatekintő rendezvényén a Móricgát és Bugac közötti „Hittanyán”.

Minden gyémánt csiszolatlanul kezdi, kialakulatlanul, fakón… Ahhoz, hogy drágakővé váljon, sok mindent le kell tisztítani róla, ami nem hozzá tartozik, ami csak rúttá teszi. A gyémántot azonban csak egy másik gyémánt képes csiszolni, formálni. Így van ez velünk, emberekkel is. Ha igazi közösségre találunk, ahol észreveszik értékeinket, akkor ragyogni kezdünk. Azonban az ilyen emberi kapcsolatokban a többiek észreveszik hibáinkat, gyengeségeinket is, és olykor fájdalmasan ugyan, de mégis szeretettel igyekeznek leválasztani ezeket rólunk. Milyen kár, hogy napjainkban egyre ritkább az ilyen figyelmes és szerető közösség, az ilyen felelősségteljes emberi kapcsolat.

A 26. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Táborban azt tűzték ki célul, hogy az ilyen közösségek, kapcsolatok építésében segítik a fiatalokat. A tábor előadói – Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Márfi Gyula veszprémi érsek, Farkas István piarista szerzetes, valamint az egyházmegyés papok: Bobek Tamás, Retkes Zsolt, Finta József, Kőhegyi Dániel, Geszler Péter és Ruskó Norbert is – ebben a témakörben szóltak a gyerekekhez, fiatalokhoz.

A mindennapi szentmiséken, előadásokon, kiscsoportos beszélgetéseken túl közös játékok, vetélkedők, kézműves-foglalkozások, túrák tették színesebbé a hetet, melynek során Csiszér László és barátai is koncertet adtak.

Az évről évre mind több támogató egyre több adománnyal járul hozzá a rendezvény sikeréhez – rengeteg finomsággal, gyümölccsel, zöldséggel, édességgel halmozták el a résztvevőket. A civil támogatók nagylelkűsége mellett a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hozzájárulása és az Emberi Erőforrások Minisztériumától nyert pályázati összeg tette lehetővé, hogy ismét elérhető áron szervezték meg tábort, a rászorulóknak támogatást nyújtva.

A jövő évi, 27. Bugaci Ifjúsági Lelkigyakorlatos Táborra augusztus 5. és 12. között kerül sor.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria