Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás Bajorországban

Kultúra – 2014. augusztus 18., hétfő | 10:27

Régi szokás szerint ott, ahol nagy jelentősége van a gyógyfüveknek, gyökereknek, növényeknek, ahol az asszonyok teát, likőrt, gyógyszert készítenek belőlük, nem maradhat el az áldás sem. Pákozdi István adott hírt a Kräuter-Segen szokásáról.

Bajor földön a Kräuter-Segen (’gyógynövényáldás’) ősidők óta Mária mennybevételének öröméhez kötődik, mivel benne látták eleik a teremtés helyreállítását, az ember/asszony hivatásának csúcsát. A régi áldó könyörgés is erre utal: „Mária közbenjárására érjük el az üdvösséget, és az egész teremtett világgal összhangban a te dicséretedet zengjük...”

Oberbayern, Oberpfalz és Niederbayern vidékén – Bajorország teljes területén – Nagyboldogasszonyt általános tisztelet övezi, ünnepe munkaszüneti nap, amikor virágcsokrokkal, gyógyfüvekkel és növényekkel lepik el a templomokat, díszítik Mária-szobraikat.

Augusztus 15-én a bajor erdő dombjai között meghúzódó Falkenstein is díszruhát öltött: a menyecskék, a kislányok, az asszonyok, de a férfiak is bajor népviseletben kísérték körmenetben a Szűzanya felékesített szobrát, amelyet a szentmise alatt a szentélyben helyeztek el. A szertartást követően pedig bárki vihetett haza a koszorúba vagy csokorba kötött jó illatú virágokból, gyógynövényekből. Nem kis öröm részt venni egy nehéz dogma – Mária mennybevitele –  egyszerű, népi értelmezésének, természetes ünneplésének eseményében ott, ahol a katolikus hit párosul a természetbe oltott kinyilatkoztatás felfedezésével.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria