Győrben megemlékeztek Cziráki László bencés tanár születésének 100. évfordulójáról

Megszentelt élet – 2015. augusztus 27., csütörtök | 10:40

Születésének 100. évfordulóján a Bencés Diákok Győri Egyesülete és a győri Szent Mór Perjelség augusztus 16-án, vasárnap a győri Loyolai Szent Ignác bencés templomban a 19 órai szentmise keretében emlékezett meg Cziráki Lászlóról, a jeles bencés szerzetes tanárról.

A szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott Sárai-Szabó Kelemen OSB alperjel, templomigazgató, majd a szentmise végén emlékbeszédet mondott Prof. Dr. Schmidt Péter gyermekgyógyász, egykori hálás bencés tanítvány, aki kiemelte Cziráki László egyedülálló oktatási tevékenységét, a diákok iránti önzetlen szeretetét. Elmondta, hogy a magyar, valamint a francia nyelv és irodalom, illetve magyar nyelvtan szakterületen Cziráki László oktatási módszerei ma is aktuálisak, példát mutatnak a jelen generáció számára.

A szentmisét követően Sárai-Szabó Kelemen OSB, Schmidt Péter, valamint Péter Tamás, a Bencés Diákok Győri Egyesületének főtitkára megkoszorúzták Cziráki László sírját a templom kriptájában.

CZIRÁKI LÁSZLÓ Géza (1915–1981) Hegyeshalomban született, egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, ahol magyar-francia szakos tanári diplomát szerzett (az Eötvös Kollégium tagjaként). 1947-ben lépett a bencés rendbe, 1952-ben kezdett magyart és franciát tanítani Pannonhalmán, ahol diákotthoni nevelőként (prefektusként) is részt vett az oktató-nevelő munkában. 1966-tól egészen haláláig Győrött tanított a bencés gimnáziumban. Mindkét iskolában ő volt a diák-könyvtáros is.

Széles látókörű volt: irodalmi szakkörökön, önképzőkörben, irodalmi faliújságon – a lehetőségekhez mérten – megismertette érdeklődő diákjait a kortárs magyar és világirodalommal. Pannonhalmáról elsőként látogatott Taizébe, megismerkedve a francia ökumenikus közösség életével.

A Cziráki László-díjat, a tanítványai által alapított pro cultura humana díjat a humán műveltség területén végzett kiemelkedő munkáért kapják a Pannonhalmi Bencés Gimnázium végzős diákjai.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria