Hamarosan újra megszólal a csíksomlyói kegytemplom orgonája

Külhoni – 2014. szeptember 28., vasárnap | 16:58

Csupán néhány hét választ el attól, hogy a csíksomlyói kegytemplom egy ideje némaságba burkolódzott orgonája ismét megszólalhasson – közli a Krónika.ro.

A patinás hangszer két évvel ezelőtt elkezdett teljes felújítása az utolsó szakaszába érkezett. „Tulajdonképpen már csak a regiszterek elektromosítása van hátra, az ehhez szükséges alkatrészek megérkeztek, illetve a játszóasztalt is elvitték már felújításra” – tájékoztatott a munkálatok jelenlegi állásáról Bíró János.

A kegytemplom kántora elmondta, az előzetes tervek szerint szeptember végére készültek volna el a szakemberek, ám nem valószínű, hogy sikerül tartani ezt a határidőt. Mint kiderült, a következő időszakban még beépítenek a hangszerbe egy Setzer-kombinációt is, amely az orgonista dolgát könnyíti meg a regisztráláskor, főleg koncertek alatt. Az elmúlt években egyre több probléma volt az orgona nem elektromosított, úgynevezett pneumatikus részeivel. A hangszer teljes felújításra szorult, hiszen mind gyakoribbak voltak a meghibásodások.

A javítást 2012-ben kezdték el, ennek során helyettesítették a hibás sípokat, portalanították a szerkezetet, illetve megtörtént a hangszer intonálása és hangolása. Urbán Erik ferences testvér, a kegytemplom igazgatója elmondta, az orgona javítási munkálatai hozzávetőleg 135 ezer lejbe kerülnek. A pénz nagy része a hívek adományaiból gyűlt össze.

„Ebben az évben mindenképpen szeretnénk befejezni az orgona felújítását. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani a híveknek, hogy lehetővé tették ezt” – hangsúlyozta a szerzetes. A ferencesek 2011 szeptemberében ünnepelték a csíksomlyói kegytemplom jelenlegi orgonája elkészülésének 80. évfordulóját.

A hangszer 1930–1931 között épült, és feltehetőleg az ötödik a sorban a történelem folyamán, amely betölti a kegyhelyet gyönyörű hangjával. Tervezője Geyer József budapesti orgonatervező, a kivitelezők pedig Wegenstein Lipót és fiai voltak, akik saját gyárukban építették fel a negyven regisztert, három manuált és 2842 sípot számláló hangszert.

Eredetileg 36 szólóváltozata volt, amelyből négy nyelvsíp. Egy 1990-ben végzett általános javítás és átalakítás óta – amely Walter Kindlnek, a temesvári alsóvárosi dóm karnagyának és Hermann Binder nagyszebeni orgonaépítő mérnöknek a nevéhez fűződik – az orgona negyven szólóváltozattal és 2824 síppal rendelkezik. A teljes elektromosítás anyagiak hiánya miatt azonban akkor elmaradt.

Fotó: Krónika.ro

Magyar Kurír