Hat lehetőség, hogy gyakorold a kedvességet

Nézőpont – 2018. január 14., vasárnap | 19:59

A kedvesség szinte divatba jött, és ehhez a közösségi oldalak jelentős mértékben hozzájárultak. Nap mint nap olvasunk megható esetekről, de a hétköznapokban nem feltétlenül válunk jobb emberré ezek hatására.

Nap mint nap belefutunk hírekbe, amelyek arról számolnak be, hogy egy fiatalember elvitt vacsorázni egy hajléktalant, valaki más meg több ezer forintos borravalót adott egy lerongyolódott pincérnek – írja az Aleteia portál szerzője. Mégis, sokunk számára valahogy nem jelentenek inspirációt ezek a történetek, nem változunk meg a hatásukra. Kedvesnek lenni nem könnyű...

Mint általában az életben, minél többet gyakorlunk valamit, annál jobban megy. Általában azt feltételezzük, hogy kedvesebbek vagyunk azokhoz, akiket szeretünk és mindennap látunk, azonban a rengeteg hétköznapi súrlódás kérdésessé teszi ezt. Ezért 2018-ra akár azt is kitűzhetjük célul, hogy jól begyakoroljuk a kedvességet – saját otthonunkban. Utána talán a nagyvilágban is hasznosítani tudjuk majd, amit megtanultunk.

1. Legyél udvariasabb!

A hétköznapokban sokszor úgy érezzük, mintha kiveszőben lenne az udvariasság, holott a viselkedésünk, a modorunk fontos eszköz ahhoz, hogy közvetíteni tudjuk az alázatot és a kedvességet.

Használd a „kérem/kérlek”, „köszönöm”, „szívesen” szavakat, amikor csak alkalom adódik rá – amikor a férjed odanyújtja a távirányítót, amikor megkéred a gyerekedet, mossa meg a fogát, vagy hogy szedje össze a játékait. A cél az, hogy ezek a szavak, kifejezések a gyerekeid „verbális DNS-ének” részévé váljanak – fogalmaz az Aleteia –, és számodra is automatikusak legyenek. Igen, még a mogorva pénztáros is megérdemli, hogy „szép napot” vagy „minden jót” kívánj neki – még ha úgy is érzed, hogy nem tett semmit ezért.

2. Kiabálj kicsit kevesebbet!

Ha gyerekeid vannak, ez nehéz feladat, tudjuk. Még a türelmesebb fajta szülőknél is elszakad a cérna időnként. Stresszes az élet, elkésünk innen-onnan, összekutyulódik a napirend, rosszul sikerülnek a dolgozatok, üres a hűtő – különösen a többgyerekes családoknál. A kutatások viszont azt mutatják, hogy a kiabálás, üvöltözés semmilyen formájában sem ártalmatlan – sem a hétköznapi veszekedés, sem a sértegetés, sem a megalázás. Kárt okoz, és később viselkedésproblémákat. Úgyhogy vegyél egy mély levegőt, számolj ötig (tízig), és beszélj nyugodtan és szeretettel.

3. Tölts kevesebb időt a telefonoddal, és többet a családoddal!

Az időd az egyik legértékesebb dolog, amit másoknak adhatsz – különösen a gyerekeidnek. Zárd be a Facebookot, és ne akarj látni minden friss hírt azon nyomban. Ha jelen vagy valaki számára, azzal mutatod, hogy szereted őt.

4. Keresd a lehetőséget az apró szívességekre!

A szívességek, segítségek révén tudod kedvességre tanítani a gyerekeidet. Nem kell feltétlen nagy dolgokra, szervezett akciókra gondolni, elég, ha segítesz egy öreg néninek a boltban, vagy átadod a helyed.

5. Szokj le az őrjöngésről vezetés közben!

A kedvességnek nehéz dolga van az utakon. Mégis: állj le a vezetés közbeni dührohamokkal, főleg ha a gyerekeid is a kocsiban vannak. Legközelebb, amikor érzed, hogy elveszted a kontrollt, próbálj megértő, résztvevő lenni, és magyarázd el a gyerekeknek, milyen fontos, hogy feltételezzük, hogy a másik sofőr jót akart, vagy hogy oka volt annak, amit csinált. Lehet, hogy siet a gyerekéért a bölcsibe, vagy rosszul lett egy családtagja. Sose tudhatjuk, mi áll a háttérben, de igaziból nem is számít: akkor is légy kedves, amikor a másik nem az.

6. Meséljétek el este a napi kedvességeket!

Esténként, a közös vacsoránál kérd meg a családod tagjait, hogy meséljenek el a napjukból egy esetet, amikor kedvesek voltak. Ez lehet egy egészen kicsi dolog is; ha pedig valaki nem tud ilyet felidézni, nem baj: másnap majd annál jobban igyekszik kedves lenni!

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria