Hat tanács az Anonim Alkoholistáktól, mely bármelyikünknek segítségére lehet

Nézőpont – 2016. szeptember 23., péntek | 19:47

Akár szenvedsz valamilyen függőségtől, akár nem, az Anonim Alkoholisták meglátásai nagy segítséget nyújthatnak.


Az Anonim Alkoholisták (AA) szervezet tagjai frappáns kifejezések és mondatok segítségéhez folyamodnak, melyek egyszerű stílusuknak és jól megjegyezhető üzenetüknek köszönhetően beugranak egy krízis kellős közepén is. Ezek nekünk is jól jöhetnek, akár szenvedünk valamilyen függőségtől, akár nem.

1. Az előrehaladás számít, nem a tökéletesség.

Ha tökéletességet vársz el magadtól, az nagy gőgre vall, és ráadásul szinte biztosan kudarchoz vezet. Ha belegondolsz: Lucifer első hazugsága az volt, hogy olyanok lehetünk, mint Isten, a saját erőnkből. Ha valaha is tökéletesek leszünk, az nem ebben az életben fog bekövetkezni, ezért ahelyett hogy tökéletesek próbálnánk lenni (és kudarcot vallanánk), összpontosítsunk arra, hogy ne hátrafelé haladjunk. Még ha csak egy centimétert jutunk is előrébb, az is jobb, mint ha nagy elvárásokat táplálnánk, amiket viszont soha nem teljesítenénk be.

Ugyanakkor, miközben kordában tartod a gőgödet, tartsd észben, hogy…

2. …az alázat nem azt jelenti, hogy kevésre tartjuk magunkat, hanem hogy kevesebbet gondolunk magunkra.

Az alázat nem azt jelenti, hogy a legrettenetesebb emberi lénynek tartod magad, aki valaha a földet taposta. Ez szintén gőg lenne, hiszen ezáltal is kiemelkednél a többiek közül: nagyobb és rettenetesebb bűnös lennél, mint az átlagos, hétköznapi bűnösök; gonoszságod mértékének különlegességével is kitűnnél. Nem helyes könnyedén venni a bűnt, természetesen, de aki valóban alázatos, az elfogadja a bukásait, és a valódi feladat felé fordul: Isten akaratát akarja megtenni, magáról elfeledkezve, másokat szeretve – ami mindig kifelé fordulást jelent.

És amikor ennek az önzetlen életnek a képe ijesztőnek tűnik, gondolj arra, hogy…

3. …csak ma/egyszerre csak egy napot.

Nem kell ma elköteleznünk magunkat arra, hogy mostantól kezdve egész életünkben szentek leszünk – csak amellett kell elköteleznünk magunkat, hogy megpróbáljuk szeretni Istent a mai napon, vagy ha még ez is túl soknak tűnik: ebben az órában. Vagy ebben a percben. Isten segíteni fog nekünk pillanatról pillanatra. Kis lépéseket kell megtennünk, különben úgy éreznénk: ez túl sok. „A mának elég a maga baja” – mondta Krisztus (Mt 6,34). Ha megpróbáljuk megtenni Isten akaratát a jelen pillanatban, akkor pont azt tesszük, mint amit a legnagyobb szentek tettek.

Ha úgy érzed, hogy ha csak a következő két percben is megpróbálod elkötelezetten Isten akaratát tenni, az biztosan kudarccal végződik, akkor emlékezz rá:

4. …a készségesség a kulcsa az egésznek.

Az élet rémisztő. Rettenetesen bonyolult; hihetetlen mértékű áldozatokat kíván, és a tét meglehetősen nagy. De az Úr, aki olyan sokat kér tőlünk, mindezt összegöngyölítette egyetlen nagyon kicsi, nagyon egyszerű kívánságba: hogy jót akarjunk tenni. Ha azt tudod mondani neki, mint az ember, akinek fiát megszállta a gonosz: „Uram, hiszek, segíts hitetlenségemen” (Mk 9,17–25), akkor Isten akarata szerint cselekszel. Ha hinni akarsz, és megnyitni előtte akaratodat, a kegyelem áradatát fogja zúdítani ebbe a repedésbe. Az az Ő feladata. Nekünk csak készségesnek kell lennünk. És ha még az akarat és a készség hiányzik is, azt is bízd Rá, ezzel az imával: „Uram, add, hogy akarjam, hogy akarjalak szeretni Téged.”

És ha ezt a kijelentésedet nem érzed elég hitelesnek, köszönd meg az Úrnak, hogy…

5. …az érzések nem tények.

Lehet, hogy azt érzed, tele vagy szeretettel és hittel – de lehet, hogy nem. Lehet, hogy nem érzed, hogy Isten szeretne téged, vagy segítene neked, vagy egyáltalán figyelne rád. Mindenesetre: az érzések nem tények. Amikor az érzéseid nem vágnak egybe azokkal a dolgokkal, amelyekről egyébként tudod, hogy igazak, szorítsd össze a fogadat, és tedd azt, amiről tudod, hogy helyes. Amit teszel, az számít, nem az, hogy hogyan érzel vele kapcsolatban.

És végül: ha az érzelmeid olyan hangosan kiabálnak, hogy nem tudsz rendesen gondolkodni tőlük…

6. …amikor minden kudarcot vall, kövesd az utasításokat.

Egy alkoholista számára ez azt jelenti, hogy szigorúan tartja magát a gyógyulás tizenkét lépéséhez, nem törődve az érzelmek azzal ellentétes húzóerejével. A lépések ott vannak, úgyhogy nem neked kell kitalálnod, mit tegyél, amikor elgyengülsz. Egy bűnös számára pedig ezt azt jelenti, hogy tartja magát az egyház iránymutatásához: engedelmeskedj a parancsolatoknak; járulj szentségekhez, amilyen gyakran csak tudsz; és bízz benne, hogy még ha azt hiszed, hogy nem működik, akkor is működik. Isten tudja, milyen korlátozott az ítélőképességünk és milyen gyenge a szeretetünk; egyértelmű és egyszerű iránymutatást ad, hogy a helyes ösvényen tartson. Engedelmeskedj az egyháznak: nem fog félrevezetni téged.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria