Hatodik alkalommal tartottak egyházmegyei médianapot Nagyváradon

Külhoni – 2016. június 21., kedd | 16:20

„Irgalmasság a kommunikációban” címmel június 18-án hatodik alkalommal szervezték meg Nagyváradon az egyházmegyei médianapot, hogy az egyházi és világi sajtó képviselői hatékonyabban tudjanak tevékenykedni a kommunikáció területén.

A találkozón a gyulafehérvári, a szatmári és a nagyváradi egyházmegyei média munkatársai, valamint az erdélyi Mária Rádió, a Caritas Catolica és a világi sajtó képviselői vettek részt.

A médianap előadója Szerdahelyi Csongor, a budapesti Ferences Sajtóközpont igazgatója volt, illetve bekapcsolódott a programba Rochlitz Bernadett, a magyarországi Jel keresztény kulturális folyóirat főszerkesztője is.


Köszöntőjében Böcskei László nagyváradi püspök több kulcsfogalmat emelt ki a Szentatya pasztorális hangvételű, a tömegtájékoztatás 50. világnapjára megfogalmazott hosszabb üzenetéből: béke és harmónia építése, osztozás, mások meghallgatása. Felhívta a figyelmet arra, hogy fontos személyes közelséget teremteni úgy, hogy ez magában hordozza a másik személy méltóságának tiszteletben tartását. A rendezvénynek két fő célja van egymás erősítésén, bátorításán túl: a kommunió, vagyis egymás jobb megismerése a gondolatok cseréje által, valamint a médián keresztüli evangelizálásról folytatott párbeszéd.

Egy újságíró ne önmagára legyen kíváncsi, ne a saját véleményét akarja hangoztatni, visszahallani mindenkitől vagy másokra erőltetni, hanem beszélgetőpartnereiből igyekezzen kihozni azt, ami egyedi bennük, hiszen csodákat rejtünk magunkban valamennyien – hangsúlyozta előadásában Szerdahelyi Csongor, aki hozzátette: igyekszik minden helyzetben a pozitív oldalt keresni, bemutatni. Egy újságíró szabadidejében is újságíró, akárcsak utazás közben, mindennap, a hét 168 órájában.

Az előadást követően két műhelyfoglalkozás keretében Rochlitz Bernadett kreatív feladatok megoldására hívta a résztvevőket.


Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria