Hatvan év az egyház szolgálatában Monostorapátiban

Kishírek – 2015. március 2., hétfő | 11:45

Egyed Péterné kántor ez év március 1-jén ünnepli kántori szolgálata kezdetének 60. évfordulóját, amit vele együtt ünnepel a plébánia egész közössége. A Veszprémi Főegyházmegye hírét adjuk közre.


                                         Képgaléria – Klikk a képre!

1955-ben Fábos Pál volt a monostorapáti plébános, mellette három szerzetes nővér szolgált a plébánián. Mivel az atyát politikai okok miatt (túlságosan sokat foglalkozott az ifjúsággal) egyik pillanatról a másikra elhelyezték, vele együtt a nővéreknek is menniük kellett. Júlia nővér, az akkori kántor egy szépen éneklő, jólelkű, vallását gyakorló fiatal lányra bízta a kántori teendők ideiglenes ellátását. Sötét Erzsébet – később férjezett nevén Egyed Péterné – félelemmel ugyan, de jó szívvel vállalta a feladatot. Júlia nővértől orgonaleckéket vett, és felült az akkor épülő orgonához.


Hatvanéves, ideiglenesből állandóvá vált szolgálata alatt gyakorlatilag soha nem hiányzott a szentmisékről, még a kommunista időkben is, polgári, boltvezetői állását veszélyeztetve is helytállt. Mindig hűséges volt egyházához, az itt szolgáló lelkipásztoroknak szintén hűséges munkatársa – a mai napig is. Tíz éve nemcsak Monostorapáti és Hegyesd, hanem Vigántpetend és Kapolcs szolgálatát is ellátja. Tavaly egészsége megromlott, műtéten esett át, de januártól újra az orgonánál ül. A monostorapáti búcsú napján, május 16-án tölti be nyolcvanadik életévét.


„Az elmúlt huszonöt év együtt szolgálata alapján elmondhatom, hogy példaértékű az a helytállás, melyet Egyed Péterné tanúsított és tanúsít ma is. A veszprémi egyházmegyében nincs még egy olyan kántor, aki hatvan éve folyamatosan aktív” – méltatta őt Illés Sándor plébános.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria