60. születésnapját ünnepelte a nyírbátori katolikus gimnázium

Hazai – 2014. október 23., csütörtök | 12:06

60. születésnapját ünnepelte a nyírbátori Báthory István Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola október 17-én. Az intézményt tavaly óta tartja fenn a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – tájékoztatott Kovács Ágnes sajtóreferens.

A jubileumi ünnepen részt vettek a történelmi egyházak képviselői, az intézmény korábbi igazgatói, nyugdíjas pedagógusai, volt diákjai is. Tizenhat tanár, valamint az iskola volt diákjai külön is köszöntötték az iskolát.

Bosák Nándor megyéspüspök köszöntőjében elmondta: az emlékezés, ünneplés nemcsak a múlt számbavételét jelenti, hanem az előretekintést is. „Minden, ami hatvan év alatt történt az intézmény életében, nehézségek, küzdelem, öröm, alapot jelent, amire a jövőjét építi. A Báthory-gimnázium erre a biztos alapra épített. 59 év a múltat jelenti, egy év pedig a jövőt. Egy évvel ezelőtt vette ugyanis át az iskolát a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye és ezzel keresztény szellemiségű nevelés kezdődhetett el falai között” – fogalmazott a főpásztor.

Rácz Tiborné, az iskola igazgatója ünnepi beszédében felidézte az intézmény múltját: A nyírbátori gimnázium 1954-ben reál és humán osztály indításával kezdte meg működését. A gimnáziumi oktatás mellett húsz éven keresztül a cipőipari szakközépiskolai képzés is színesítette a kínálatot. A ’80-as években az ének-zene tagozat bevezetésével a nyírbátori zenei napok rendezvényeinek és a zenei kultúra fejlesztésének részesévé válhatott az intézmény. 1992-ben új típusú képzési forma, a nyolcosztályos gimnázium indítása mellett döntöttek. 2000-ben immár megújult formában tért vissza a szakképzés az épület falai közé vendéglátás-idegenforgalom szakterületen, melynek folytatásaként megjelent az érettségi utáni szakképzés is. A nappali tagozat mellett kezdetektől fogva működött a levelező tagozat, ahol felnőttképzéssel foglalkoztak. 

A Báthory István Gimnázium 2013 szeptemberétől mint katolikus iskola közel hatszáz diák számára kínál új lehetőségeket. Lehetőséget egy nagyobb közösséghez tartozásra, a szellemi és erkölcsi tudás megszerzésére, testi-lelki fejlődésre, nyugodt, biztonságos, kiszámítható légkörre. Az iskola közössége olyan új hagyományokat teremtett az eltelt egy év során, mint az adventi közös elmélkedés, az iskola közösségének közös keresztútja, az évfolyam- és iskolamisék, a lelket és szellemet gyógyító lelki gyakorlatok, vagy a hónapot indító lelki gondolatok.

A jubileumi ünnepnapon az iskola közössége megkoszorúzta a régi Édesanyák úti gimnáziumi épületet és a 45 éves évfordulón elhelyezett emléktáblát.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír