Hazatért Becket Szent Tamás csontereklyéje

Kultúra – 2016. június 23., csütörtök | 10:56

Az ereklye tavasszal érkezett Londonba, ahol május 23. és 28. között bemutatták a londoni magyar nagykövetség által szervezett nagyszabású rendezvénysorozaton. Június 25-től újra megtekinthető az esztergomi bazilikában.

Esztergom és Canterbury kapcsolata a 12. századig nyúlik vissza. 1173-ban, vértanúsága után három évvel Becket Tamást szentté avatták. Tiszteletét hazánkban Jób esztergomi érsek és Capet Margit, III. Béla felesége honosította meg, ekkor alapították Esztergomban a Szent Tamás-hegyen prépostságot és káptalant.

Az ereklyetartó talapzatának anyaga titánlemezek közé szorított aranyozott nemesacél. Felső részében foglal helyet az aranyozott ezüstlemezből készült kapszula, mely magában rejti Becket Szent Tamás könyökcsontjának egy darabját. A kapszulát glória öleli át, melyet kör alakú üveglemezbe homokfúvással mart és kiaranyozott minta alkot. A talapzat két oldalán latin felirat fut végig (RELIQUIA SANCTI THOMAE ARCHIEPISCOPI CANTUARIENSIS ET MARYRIS – FACERE FECIT THESAURUS CATHEDRALIS STRIGONIENSIS, A. D. 2016), amely a szent nevét, és a készíttető egyházat örökíti meg. A 2,8 kilogramm súlyú ereklyetartót Lenzsér-Mezei Kata ötvös készítette.

Az ereklyetartó június 25-től, a Múzeumok Éjszakájától tekinthető meg az esztergomi bazilika téli kápolnájában. A Főszékesegyházi Kincstár Múzeumok Éjszakáján tartott programjairól további információkat a bazilika honlapján találnak.

Forrás és fotó: Főszékesegyházi Kincstár, Esztergom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria