Hitoktatók lelkigyakorlata a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2014. augusztus 28., csütörtök | 13:14

A Pécsi Egyházmegye idei hitoktatói lelkigyakorlatán, amelyet augusztus 21–23. között rendeztek meg Pécsett, közel 130-an vettek részt – tájékoztatott Loószné Dömötör Enikő, a püspöki titkárság vezetője.

A rendezvény szentmisével vette kezdetét a pécsi Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban, melyet Udvardy György megyéspüspök celebrált. A főpásztor ezt követően hitoktatóival töltötte a délelőttöt, s a dóm kőtárában tartott előadásában a katekéta személyéről mint krisztusi nevelőről beszélt, elkötelezett és lankadatlan munkára buzdítva ezzel hallgatóságát.

A délután folyamán a hitoktatók előadások és műhelyfoglalkozások keretében mélyíthették el elméleti tudásukat és gyakorlati ismereteiket a 6. osztályos hit- és erkölcstan tananyagáról. Sipos Edit a Kett-módszer elnevezésű valláspedagógiai gyakorlatról, Bánkuti Gábor pedig a Biblia történelemszemléletéről adott elő. Nagy Mária, Koósz Roland, Takácsné Kéri Hajnalka, Ferencz Lívia és Tiborczné Somogyi Éva tanítási tapasztalataikat és kreatív ötleteiket osztották meg katekétatársaikkal, bemutatva ezzel a tananyag új szemléletű feldolgozását.

A lelkigyakorlat második és harmadik napján a Szentjánosbogár Közösség történetével, tevékenységével, Szent Ignác-i lelkiségével és pedagógiai módszereivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az előadásokat a közösség alapítója, Tereza Worowska tartotta, aki kivételes humorával számtalanszor megnevettette a hallgatóságot. A közösség nyári táborainak, klubfoglalkozásainak és vezetőképzőinek tapasztalata temérdek hasznos információval és sok újdonsággal szolgált. A két nap során hallottakat Kutas Attila atya egészítette ki, aki évek óta részt vesz a „Bogarak” lelki vezetésében.

A háromnapos eseményt a Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepi szentmise zárta, melyen a lelkigyakorlaton jelen lévő katekéták is részt vettek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria