Hódmezővásárhelyen megáldották a Balassi-kardokat

Kultúra – 2015. január 28., szerda | 10:44

A hódmezővásárhelyi Szentháromság-templomban áldotta meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök január 26-án azt a két Balassi-kardot, amelyet a költő névnapján, február 14-én Budapesten két kiváló költőnek ad elismerésül a kardok jelképezte díjat létrehozó alapítvány – közli a Promenád.hu.

 

A Balassi-kardot azok a költők kaphatják, akik a száz legjobb európai közé tartoznak, s bár ennek empirikus mérése nem könnyű, mindenképp a legjobb poéták díja ez az elismerés. Magát a díszkardot egy bonyhádi kardkovácsmester, Fazekas József készíti műhelyében tizenkilenc éve, valódi, borotvaélesre fent, végvári szablyákról van szó, amelyek hű másolatai a Balassi Menyhért sírjában fellelt, és most a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött harci eszköznek.

A kardokat az átadás előtt mindig meg is áldják, ilyen ceremóniára már az ország több városában sor került az elmúlt közel két évtized alatt, több alkalommal a fővárosban, majd Esztergomban és Gyulán is volt megáldás, de egy alkalommal a bécsi Stephansdomban is sor került ilyen eseményre két püspök és kilencszáz bécsi magyar jelenlétében.

A kardokat megáldó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök már évek óta rendszeres résztvevője a kardok szentelésének és ünnepélyes átadásának. Mint elmondta, Hódmezővásárhely a kultúra és a művészetek fellegvára, így kézenfekvő volt az idei helyszín kiválasztása. A püspök szentbeszédében szólt arról is, hogy a kard mint szimbólum, több helyen is felbukkan a Szentírásban. A kard Isten szavához hasonlatos, míg a művészek olyan elkötelezett emberek, azaz apostolai saját területüknek, akik az igazságot, az értéket keresik, és azt közvetíteni kívánják a többi ember felé.

A Balassi-kard nemzetközi irodalmi díj alapítója, Molnár Pál a rendszerváltás után azt tapasztalta, hogy a művészeti díjak odaítéléséről ugyanazok a személyek, ugyanannak a szemléletnek a képviselői döntenek, mint 1989 előtt, ezért döntött egy igazi, új, európai szellemiségű díj létrehozásáról.

A Balassi-kard díjazottja idén Kiss Anna József Attila-díjas költőnő, illetve Muzafer Dzaszohov oszét műfordító, aki számos magyar költeményt, közöttük Balassi verseit is oszétra, a jászok rokonainak nyelvére fordította.

A misén a vásárhelyi Fandante Kamarakórus énekesei mellett a Misztrál együttes muzsikusai is közreműködtek.

Fotó: Promenád.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria