Hogyan változik meg a vallások aránya 2050-re?

Kitekintő – 2015. április 25., szombat | 15:00

Várhatóan 35%-kal lesz több a Föld lakossága 2050-ben, mint ma. A keresztények száma ugyanilyen arányban, míg a muzulmánoké kétszeres arányban, 73%-kal emelkedik – olvasható a Pew kutatási központ „A vallások jövője” címmel írt jelentésében. A Vatikáni Rádió összefoglalóját adjuk közre.

Változóban van a vallások földrajza a világban. 2050-re a Föld lakossága 9,3 milliárdra nő, ez a mostanihoz képest 35%-kos növekedést jelent. A keresztények száma ugyanilyen arányban, míg a muzulmánoké kétszeres arányban, 73%-kal emelkedik az amerikai Pew kutatási központ becslései szerint. Ezzel majdnem megelőzik a keresztények arányát. A vallások jövője című jelentés a termékenységi és az elhalálozási arányokon alapszik, de figyelembe veszi az elvándorlási hullámot és a vallási áttéréseket is.

Ma a keresztények száma 2,1 milliárd, 35 év múlva 2,9 milliárdan lesznek, a világ lakosságának növekedéséhez hasonlóan 31%-át képviselve. A muszlimok száma 1,6 milliárdról 2,7 milliárdra nő, arányuk ezzel 23%-ról 29%-ra emelkedik. A hinduk száma is emelkedőben van 1 milliárdról 1,4 milliárdra (34%) nő a számuk, a zsidók száma pedig 14 millióról 16,1 millióra (16%) nőhet. A vallások aránya a buddhizmust kivéve nem változik. Az ateisták és az agnosztikusok száma 16%-ról 13%-ra esik vissza. 

Ahogy nem emelkedik az Istenben nem hívők száma, úgy a muszlimok aránya sem változik Európában, továbbra is 10%-ban lesznek jelen. Európa elveszti első helyét a keresztények számát tekintve – 26%-ról 16%-ra visszaesve –, míg Afrikában növekedni fog számuk 19%-ról 29%-ra. Enyhe visszaesés várható Latin-Amerikában (24%-ról 22%-ra), Ázsiában pedig enyhe emelkedés (17%-ról 20%-ra).

A világ országai közül az USA-ban él a legtöbb keresztény, az első tízben ott van még Brazília, Mexikó, Oroszország, Fülöp-szigetek, Nigéria, Kína. Európából egyedül Németország került be az élvonalba, a kilencedik helyen állnak. Kínában 2050-re százmillió keresztény lesz, kétszer annyi, mint Olaszországban vagy Kongóban. Felkerül a listára Tanzánia, Etiópia és Uganda is, míg az USA marad továbbra is a világ legkeresztényebb nemzete.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria