Hologram készül Szent László hermájáról

Kultúra – 2015. március 24., kedd | 15:57

A műszaki egyetem munkatársai fényképeztek március 20-án a győri székesegyházban a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megbízásából, hogy élethű, háromdimenziós hologram készülhessen szent királyunk fejereklyéjének hermájáról – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nagy Veronika, a Forster-központ munkatársa elmondta, a szervezet a somogyvári apátság tervezett állandó kiállításához adott megbízást a Szent László-herma hologramjának elkészítésére. A várhatóan május 31-én megnyíló, reprezentatív kiállítás az apátságalapító Szent László király örökségét és kultuszát mutatja be.

A munkát a BME Fizika Tanszéke Optikai Méréstechnika Csoportjának tagjai, Gombkötő Balázs és Kornis János végzik.

Az alkalmazott technikát Kornis János ismertette: számos, különböző szögből, rétegesen készített fénykép alapján számítógéppel egy háromdimenziós képet állítanak elő, majd ezt a képet program segítségével feldolgozva egy speciális nyomtatóberendezéssel nagyméretű, négynézetű (tehát körbejárható) hologramot készítenek.

E fotografikus alapú hologramtechnikát most elsőként használják fel egy nemzeti műtárgyunk megörökítésére, s előnye, hogy a lézeres eljárással szemben színes, realisztikus hologramot tesz lehetővé.

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria