Húsvétra felújítják a Tihanyi Bencés Apátságot

Megszentelt élet – 2014. november 23., vasárnap | 13:02

Húsvétra kívülről is felújítják a Tihanyi Bencés Apátságot egy 145 millió forintos kormányzati beruházás második ütemeként – közölte az apátság turisztikai igazgatója az MTI-vel.

Csizmazia Bulcsú elmondta, az apátság tornyainak vakolását, festését már elvégezték és lefestették a nyugati homlokzatot is. A templom keleti sarkának – mely leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak – vakolását és festését decemberre befejezik. Hozzátette, hogy a külső lábazat felújításával és az orgona újraintonálásával, a rendház nyílászáróinak felújításával a tervek szerint húsvétra végeznek.

Hozzátette: restaurálják a templom alatti barokk kripta 18. és 19. századi sírfeliratait is, valamint megújulnak az apátság belső ajtói.

Csizmazia Bulcsú felidézte, hogy a felújítás első üteme az idén tavasszal zárult. Ennek keretében az eredeti barokk korival egyező kelheimi mészkőlapokkal burkolták a templom belsejét. Megújult a templom lábazata, illetve a padok és a templomhajó faborításai, új világítást és hangosítást szereltek be, emellett téglaburkolat és világítás is került a templom alatti kriptába.

A turisztikai igazgató azt mondta, régóta váratott magára a munka, hiszen az épület padozatát például a 19. század vége óta nem újították fel.

A Tihanyi Bencés Apátságot I. András király alapította 1055-ben, Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére. A 18. század derekán épült az altemplom fölé a messziről is jól látható barokk templom. A templombelső berendezésének munkálatait Stulhoff Sebestyén bútorasztalos irányította. Boldog IV. Károly magyar király Tihanyban töltötte száműzetése előtti utolsó napjait, ennek állít emléket a IV. Károly emlékszoba. A múzeum állandó kiállítása A Tihanyi Bencés Apátság és népei címet viseli, amely a szerzetesi és népi életet mutatja be 1055-től napjainkig.

A templom és a királyi kripta a felújítás alatt is látogatható – olvasható az apátságot bemutató turisztikai honlapon. 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria