Húsz éve működik a Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémetiben

Külhoni – 2017. szeptember 21., csütörtök | 14:42

Szeptember 16-án születésnapot ünnepeltek a Romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti csoportjának alapító tagjai, önkéntesei, partnerei, támogatói, akik a batizi templomban adtak hálát Istennek az elmúlt két évtized kegyelmeiért.

Együtt ünnepeltek a szatmárnémeti szervezet tagjaival a Romániai Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi, szebeni, kisiratosi, kolozsvári, nagybányai, bukaresti és nagyváradi, kecskeméti csoportjának képviselői, önkéntesei; továbbá Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere; Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára; illetve Magyar Lóránd és Erdei D. István parlamenti képviselők.

A jubileumi ünnep alkalmából a batizi római katolikus templomban Vojtku László plébános mutatott be hálaadó szentmisét. Szentbeszédében hangsúlyozta: a máltai lovagrend életében, tagjai tevékenységében elsőként mindig és mindenkor Isten igéje és akarata a mérce. „A karitatív munka nagyon megtisztelő és felemelő érzés, mert ezáltal a Teremtő eszközei tudunk lenni, azon igyekezve, hogy megismertessük a rászorulókkal Istent, jóságát, könyörületességét” – mondta a lelkipásztor, aki Schönberger Jenő püspök jókívánságait is tolmácsolta.

Palai Kristóf, a szeretetszolgálat szatmárnémeti szervezetének vezetője felelevenítette, hogyan kezdték meg működésüket 1997. június 25-én, Reizer Pál püspök hathatós támogatásával. Ötvennégy alapító taggal kezdtek hozzá a munkának – közülük tizenketten ma is aktív vagy pártoló tagok. Jelenleg hatvannyolc aktív tag tevékenykedik. Palai Kristóf több ünnepi üzenetet olvasott fel, melyeket Dénes Mihály, a szeretetszolgálat elnöke; Puskás Bálint, a szervezet tiszteletbeli elnöke, a Csilla von Boeselager Alapítvány képviselője, illetve Láng László, a Szatmári Egyházmegyei Karitász vezetője küldött az évfordulóra.

Tischler Ferenc beszédét és az érdemoklevek kiosztását követően az elmúlt húsz év fényképes összeállítását tekintették meg a jelenlévők. Kereskényi Gábor polgármester további áldott szolgálatot kívánt, kölcsönös együttműködésre hívva a szervezetet, amelyre mindig számíthatnak a szatmáriak.

„Egy pillanatra, egy napra meg kellett állni, lassítani a tempón, és közösen örülni annak, amink van: két évtizednyi foglalatosság, segítségnyújtás és szeretet.

A munka azonban folytatódik, továbbra is kötelezettségünknek érezzük Szatmárnémeti rászorulóinak támogatását és megsegítését” – fogalmazott Hegedűs Gergő, a Romániai Máltai Ifjúság országos vezetője a szervezet születésnapi rendezvényén, amelyről természetesen a torta és a táncos mulatság sem hiányozhatott.

Forrás: Pallai Béla; Romkat.ro

Fotó: Pallai Béla; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria