Húszesztendős a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye könyvtára

Kultúra – 2016. február 11., csütörtök | 18:21

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Könyvtár és Levéltár február 11-én ünnepelte huszadik születésnapját, amelyen Palánki Ferenc, az egyházmegye püspöke és Bosák Nándor nyugalmazott püspök, a gyűjtemény alapítója is részt vett.

Az intézmény 2015-ben új épületbe költözött (Debrecen, Varga utca 17.), ezért a születésnap alkalmából házszentelést is tartottak.

Az ünnepségen Bosák Nándor püspök visszaemlékezésében elmondta, az egyházmegye huszonkét évvel ezelőtti megalakulásakor sok volt a tennivaló, de az első feladatok közé tartozott az egyházmegyei könyvtár és levéltár létrehozása.

Az egyházmegye plébániáin sok értékes, régi kiadású könyv található, amelyek veszélynek vannak kitéve, különösen akkor, amikor egy plébánia megüresedik. A könyvtár megalapítása előtt tapasztalták, hogy széthordták a könyveket, vagy a nem megfelelő tárolás miatt azok tönkrementek. Az egyházmegyei könyvtár megalapításának tehát elsősorban az volt a célja, hogy megmentsék a plébániák könyv- és iratanyagát a pusztulástól és elkallódástól, és biztosítsák az anyag biztonságos megőrzését, rendszerezését és feldolgozását, valamint a kutatás számára való hozzáférhetőségét – elevenítette fel a nyugalmazott főpásztor.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök az ünnepségen kiemelte, azért van szükség a könyvtárakra, könyvekre, hogy a bölcsességet összegyűjtsük, és az életre vonatkozó útmutatást merítsünk belőlük.

A legfontosabb feladatunk, hogy az életünket az isteni bölcsesség szerint rendezzük be és formáljuk. A szív bölcsessége a szeretet – fogalmazott a főpásztor, majd hozzátette, ezt a szeretetet elsajátítva, megvalósítva tudunk Istennek tetsző életet élni. Ehhez pedig segítséget tud nyújtani a szellemi életet gazdagító könyvtár, ahol össze vannak gyűjtve eme bölcsességek.

Ezt követően Takács József, az intézmény vezetője tekintette át a könyvtár eddigi történetét. Az igazgató többek között elmondta, a könyv- és iratanyagnak a vidéki helyszínekről való beszállítása 1995 októberében vette kezdetét, ezt követően Bosák Nándor megyéspüspök 1995. december 30-án írta alá az egyházmegyei könyvtárral egy gyűjteményt és intézményt képező egyházmegyei levéltár alapítólevelét.

A gyűjtemény alapjait a beszállított könyvek vetették meg, ehhez értékes kiegészítésként járult 1996 nyarán az Egri Főszékesegyházi Könyvtártól kapott néhány láda könyv és folyóirat, valamint az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár könyvadománya.

A plébániákról való könyv- és iratbeszállítás 1998 júniusában érte el mennyiségi csúcspontját, amikor mindössze két nap alatt tizenhárom helységből sikerült nagyobb mennyiségű régi könyvet és dokumentumot begyűjteni.

Kiemelkedő a könyvtár és levéltár történetében annak a Katolikusok Debrecenben című kiadványnak a megjelentetése, amely a debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulóján, a 2015-ös emlékévben látott napvilágot.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria