Huszonöt éves fennállását ünnepelte a ferencesek által fenntartott pécsi Collegium Seraphicum

Megszentelt élet – 2016. április 21., csütörtök | 14:59

A pécsi Collegium Seraphicum újraalapításának 25. évfordulóját ünnepelték április 16-án, szombaton a kollégium diákjai, öregdiákjai és vendégei, mely alkalomból Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke mutatott be szentmisét a Szent Ferenc-plébániatemplomban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A pécsi Collegium Seraphicum 1990-ben Vass László ferences konfráter kezdeményezésére indult újra az akkori pécsi megyéspüspök, Mayer Mihály támogatásával a ferences rend egykori kolostorépületében, amely akkoriban turistaszállóként működött. 1930-ban ugyanis a Kapisztrán Szent Jánosról Nevezett Ferences Rendtartomány Collegium Seraphicum néven a leendő rendi növendékek számára alapította az intézményt, hogy középiskolai tanulmányaik során is már élni tudják a ferences hivatást. E kollégiumi múltat kívánta feleleveníteni Vass László, immár a felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosítva mind a szakmai, mind pedig a lelki életben való elmélyülést. Neki köszönhetően a Collegium Seraphicum Nyugat-Dunántúlon elsőként kezdte meg működését az egyházi felsőoktatási kollégiumok közül.

Az intézmény Pécs történelmi belvárosában, a székesegyház közelében helyezkedik el. Fenntartója 1998 óta a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. A kollégiumban mintegy kilencven egyetemista lakik, akiknek lehetőségük van keresztény környezetben folytatni egyetemi tanulmányaikat. A kollégiumi kápolnában, amelyet pár évvel ezelőtt a kollégisták kezdeményezésére átrendeztek, minden héten lehetőség van szentmisén részt venni, az adventi időszakban pedig roráte miséket és közös rekreációkat tartanak. A lelkigyakorlatos kirándulások szintén segítik az elmélyülést és a diákok közötti kapcsolatok megerősödését, amire a játékos, ismerkedős estek is lehetőséget teremtenek a kollégium klubszobájában.

Hagyomány a Seraphicum életében a Mikulás közös ünneplése is, illetve a vízkeresztkor szokásos kollégiumszentelés. Az épületben két tanulószoba áll a diákok rendelkezésére, az egyiket a régi barokk kápolnából alakították ki, ahol jelenleg a házi könyvtár is várja a bentlakókat. A kollégium jó elhelyezkedése folytán könnyen megközelíthetők a belvárosi templomok, múzeumok, a pécsi Nemzeti Színház, az Uránia mozi, a lelki és kulturális élet fő helyszínei.

Az újraalapítás 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség a vendégek fogadásával kezdődött: az egykori diákoknak újra lehetőségük volt az épület falai közé lépni, találkozni a jelenlegi diákokkal és üdvözölni régi ismerőseiket, barátaikat. A kollégium öregdiákjai az ország egész területéről, sőt még Erdélyből is ellátogattak egykori lakóhelyükre.

11 órakor ünnepi szentmisét tartottak a kollégium épülete melletti Szent Ferenc-plébániatemplomban, ahol hálát adtak az intézmény elmúlt 25 évéért, és kérték Isten áldását a kollégiumra, a volt és jelenlegi diákokra. A szentmisét Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnöke mutatta be, koncelebrált Szabó József OFM, a kollégium spirituálisa, a gyöngyösi ferences rendház és plébánia házfőnöke, az Autista Segítő Központ lelkiigazgatója, valamint Gál Károly kozármislenyi plébános. A szertartás során közreműködött a csaknem kilencvenéves múltra visszatekintő Szeráfi Kórus, a kollégium énekkara. Nagy Ernő karnagy, a pécsi ciszterci Nagy Lajos-gimnázium egykori énektanára vezényletével a szentmise után rövid ünnepi koncertet adtak.

Ezt követően a szervezők közös ebéddel várták a vendégeket a kollégium belső udvarán. Délután ünnepség keretében emlékeztek meg a kollégium elmúlt huszonöt évéről és Vass László ferences konfráterről, aki tíz éve bekövetkezett haláláig vezette az intézményt mint alapító rektor. Ünnepi beszédet mondott Vass Péter, a kollégium jelenlegi vezetője.

A hivatalos program után a nap további részében kötetlen, éjszakába nyúló beszélgetésre nyílt lehetőség az egykori és a jelenlegi kollégisták között.

Szabó József OFM a 25. évforduló kapcsán adott rövid interjút a Katolikus Rádióban, amely ITT hallgatható meg.

Forrás és fotó: Collegium Seraphicum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria