Idén is megrendezték a Székesfehérvári Egyházmegye családtáborát Balatongyörökön

Hazai – 2018. július 13., péntek | 10:56

A Székesfehérvári Egyházmegye idén június 30-tól július 5-ig tartotta hagyományos családtáborát Balatongyörökön. Az egyházmegye több mint húsz éve hirdet nyári táborokat családoknak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Székesfehérvári Egyházmegye plébániaközösségeiből érkező szülők és gyermekeik minden évben együtt tölthetnek egy hetet és igazi tábori élményekkel gazdagodhatnak. A délelőtti előadásokon a szülők nyugodtan figyelhetnek, mert közben a gyermekek korosztályuknak megfelelő csoportokban kézműves-foglalkozásokon, vidám játékokon, ének- és tánctanuláson vesznek részt. A balatongyöröki családtábor az előadások, a gyermekprogramok, a közös imádságok és szentmisék által mindig igazi felüdülést kínál mindazoknak, akik úgy gondolják, a családnak együtt lenni jó.

Az idei tábor mottója a páli idézet volt: „… testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma”. Téma volt tehát a saját test, a házastárs és gyermekek teste, mint a Szentlélek temploma, és a család, mint olyan test, mely hordozza a teremtő Istent, aki saját képmására alkotta az embert, s akinek szentháromságos szeretetközösségét a szentségi házasságban gyökerező család tükrözi a leginkább.

Az egyházmegyei családtábor programjainak egyik szervező elve, hogy a táborban megjelenjen az egész Egyház: főpapok, papok, lelkipásztori munkatársak, hívek egyaránt – ennek jegyében a felnőtteknek szóló, délelőtti előadásokat különböző meghívott vendégek tartják. Idén Fodor János keszthelyi plébános, a Veszprémi Főegyházmegye családpasztorációs referense is egyik előadója volt a tábornak. Beszédében kitért arra, mennyire fontos megvalósítani a családban az egységet, a békességet, a szeretetet, amelyet csak Isten adhat meg az embernek.

Budapestről érkezett Hodász András atya, aki szintén nagyon fontos témáról beszélt: a hosszú távú, elkötelezett párkapcsolat lehetőségéről és megőrzésének módszereiről. Hogyan lehet megélni azt, hogy akivel kimondtuk a boldogító igent az oltár előtt, azzal együtt is maradjunk életünk végéig? Melyek azok az összetevők, szempontok, amelyekre figyelni kell egy házasságban, hogy valóban tartós kapcsolattá váljon?

Süveges Gergő és felesége, Margit is vendége volt a Székesfehérvári Egyházmegye családtáborának, a Természetes Közösségfejlődés elnevezésű módszer, az NCD Hungary vezetőiként egy kifejezetten egyházi közösségek számára hasznos, diagnosztizáló és közösségfejlesztő eszközrendszert mutattak be. Csapatuk arra vállalkozik, hogy a fejlődni és formálódni kész egyházi emberek, közösségek és szervezetek mellé álljon és támogassa őket az Istentől kapott küldetésük mind teljesebb megélésben.

A családtábornak évről évre egyik kiemelt eseménye a gyermekeknek szóló alternatív tábor, amelynek vezetését idén Turner Gyöngyi és férje, Rudolf vállaltak. A program bővelkedett vidám foglalkozásokban, versenyekben, szellemi vetélkedőkben és sportolásban. 

Néma Attila diakónus és felesége, Ella a kecskeméti Parázs Pasztorális Központ munkatársaiként a családi életre nevelésről szóltak. Interaktív előadásokat tartottak fiataloknak, hogy jobban megismerjék magukat és egymást, azt, hol van a helyük a családban, mit tudnak hozzáadni a család életéhez, a családi értékekhez.

Ellátogatott Balatongyörökre Spányi Antal megyéspüspök is, a családtábor fő támogatója. Előadásában arról beszélt, milyen támadások érik ma a családokat, hogyan gondolkodjanak a szülők ma az Egyház tanítása szerint a családokról. Felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos ismerni az erről szóló egyházi dokumentumokat.

A táborban felidézték az 1970–80-as évek hangulatát. A táborozó családoktól a szervezők azt kérték, hozzanak magukkal olyan tárgyakat, plakátokat, fényképeket, egyéb emlékeket, zenéket, zenelejátszó alkalmatosságokat, melyek ezekből az évtizedekből valók. A tárgyakból kiállítást rendeztek és a tábor alatt a résztvevők elmondhatták a hozott dolgokkal kapcsolatos történeteiket, vidám vagy kevésbé vidám kalandjaikat. De nemcsak tárgyakban, hanem ételben és italban, öltözékben is megjelenítették a ’70–80-as éveket. És természetesen nem maradhatott el a retródiszkó sem.

Mindennap volt szentmise, amelyen együtt vehettek részt a családok, és természetesen idén is szerveztek esti szentségimádást. A délutáni fakultatív programok között szerepelt kézműves-foglalkozás, filmnézés, kirándulás, valamint fürdőzés a Balatonban.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Illés és Varga Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria