Idén is virágba borult pünkösdkor Székesfehérvár

Hazai – 2018. május 24., csütörtök | 17:16

Mára már hagyomány, hogy pünkösdkor virágba borul Székesfehérvár belvárosa. A város virágkötői látványos kompozíciókkal díszítik fel a középületek kapuit és az emlékműveket. Idén a barokk évhez kapcsolódva alkottak a mesterek különleges dekorációkat a belvárosban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Pünkösdi Virágálom idei megnyitóján, május 18-án a Kákics zenekar muzsikájára az Alba Regia Művészeti Iskola Pulutyka csoportja táncolt felcsíki táncokat, majd a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesületének fehér galambjai röppentek fel a Városház téren – a Szentlelket szimbolizálva.

Pünkösdkor Székesfehérváron mindig a virágok vannak a középpontban a belvárosban, az ezzel járó mosollyal és szeretettel együtt – hangzott el Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester ünnep beszédében.

„Díszítsük fel szeretetünkkel, békességünkkel, kedvességünkkel szívünket és lelkünket is. Ha így teszünk, akkor valóban szép lesz a pünkösdi hétvége, gazdagabbá teszi az életünket, és boldogabbá teszi a várost – mondta Spányi Antal megyéspüspök. – Pünkösd a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor a mennybe ment Jézus megígérte apostolainak, hogy ha együtt maradnak és imádkoznak, akkor az Atya országából első ajándékként elküldi az embereknek a Szentlelket. A Szentlélek eszünkbe juttat mindent, amit Jézus tanított, és mint egy új szem, segít bennünket a világot úgy nézni, hogy azt lássuk benne, amit Isten teremtett. Lássuk a szépet, a jót, és tiszta szívvel tudjunk ennek örülni! Pünkösdkor ünnepel Szent István király városa is, ünnepeljük azt, hogy Isten szemével nézhetünk, hogy megláthassuk a szépet. Sokat panaszkodunk, sokszor emlegetjük a félelmeinket, aggodalmainkat, de mindemellett észre kell vennünk, hogy a világ tele van Isten szépségével, jóságával és szeretetével.”

Nem csak a virágkötők kompozíciói készültek a barokk év tematikája szerint, több más program is kötődött a témához: a Nemzeti Emlékhely bejáratától körséták indultak, melynek során a virágos helyszíneket is felkereső érdeklődők a barokk belváros nevezetességeivel is megismerkedtek.

A Pünkösdi Virágálom keretében meghirdetett közönségszavazást a Budai 66. Virág-Ajándék üzlet nyerte, amelynek virágkötői a püspöki palota kapuját díszítették fel.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria